Home » Timp Liber » Spectacole si Concerte » Opera Romana Craiova prezinta „La Traviata”

Opera Romana Craiova prezinta „La Traviata”

Share ...
Share on Facebook26Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest2Share on Tumblr0

Maine , 09 Decembrie ora 19:00 , scena Cercului Militar Craiova gazduieste Operă în trei acte compusă de Giuseppe Verdi – La Traviata !

Distribuţia:

Violetta Valéry – Renata Vari (debut)

Flora Bervoix – Ljubica Vraneš (Serbia)

Alfredo Germont – David Baños (Spania)

Giorgio Germont – Șerban Vazile

Gastone – Bogdan Olaru

Baronul Douphol – Adrian – George Popescu (București)

Marchizul d’Obigny – Romulus Nicolae Cucu

Doctorul Grenvil – Dragoș Drăniceanu

Annina – Noemi Modra

Giuseppe – Liviu Stănescu

Comisionarul – Victor Dimieru

Soliști balet: Olguța Ilie, Nicolae Popa

Orchestra, Corul și Baletul Operei Române Craiova

Giuseppe (Fortunino Francesco) Verdi (09/10 octombrie 1813, Le Roncole, ducatul Parma – 27 ianuarie 1901, Milano, Italia), compozitor romantic italian, unul dintre cei mai influenţi compozitori ai secolului XIX. Giuseppe Verdi este tipul de compozitor romantic specializat într-un anumit gen muzical – ca si Wagner – în operã, ca Bruckner în simfonie, ca Wolf în lied. La fel ca Wagner, Verdi si-a dedicat întreaga viatã unui singur tel: propãsirea teatrului liric, ridicarea lui pe cele mai înalte culmi.

Mijlocul principal de expresie al lui Verdi este melodia ce se revarsã ca un torent de la prima la ultima operã, o melodie în stil national italian, în maniera marilor sãi înaintasi Palestrina, Monteverdi, Scarlatti, Rossini, Bellini si Donizetti. Fãrã a-i imita, stilul sãu are acea personalitate si individualitatece ce îi asigurã recognoscibilitatea din multitudinea celor afirmate în secolul al XIX-lea.

Traviata

Traviata (în italiană La Traviata) este o operă în trei acte compusă de Giuseppe Verdi pe libretul în limba italiană al lui Francesco Maria Piave. La baza operei stă romanul lui Alexandre Dumas fiul, Dama cu camelii.

 

Premiera operei a avut loc la Teatro La Fenice din Veneția, în data de 6 martie 1853. Prima reprezentație a fost un eșec, datorat în primul rând mediocrității interpretării. Abia la reprezentația din 6 mai 1854 pe mica scenă a teatrului San Benedetto, tot de la Veneția, opera a avut un real succes.

 

Conducerea Muzicală: Walter Attanasi

Acțiunea operei

Actul I

Petrecere în saloanele Violettei Valery, din Paris.

Un grup de oaspeți, întârziați, sosește de la Flora Bervoix; printre ei Baronul Douphol, Marchizul d’Obigny si Gastone, ce recomandă gazdei pe prietenul său Alfredo Germont. Acesta îi mărturisește Violettei că o iubește, în tăcere, de multă vreme. Tânăra este surprinsă, nefiind obișnuită cu asemenea mărturisiri sincere din partea acelora care o înconjurau. După plecarea oaspeților, rămasă singură, Violeta începe să viseze la Alfredo. În cele din urmă, se hotărăște să renunțe la viața de plăceri deșarte si să aparțină doar acestuia.

Actul II

Tabloul 1

Alfredo si Violetta trăiesc fericiți, retrași la tară, în apropiere de Paris. Aflând de la camerista Annina că Violetta si-a vândut bijuteriile pentru acoperirea cheltuielilor necesare întreținerii conacului, Alfredo pleacă în grabă la Paris, să procure bani. În absenta sa, apare Giorgio Germont, care îi cere Violettei să-l părăsească pe Alfredo, deoarece logodnicul fiicei sale nu este de acord cu această „legătură imorală”. După o grea luptă sufletească, Violetta hotărăste să renunțe la iubirea sa si pleacă la Paris, lăsând o scrisoare prin care comunică hotărârea de a se întoarce la viața de petreceri. Revenind, Alfredo nu se lasă convins de rugămintile tatălui său de a se întoarce acasă, în sânul familiei. Găsind pe masă o invitație de la Flora, pleacă în fugă spre Paris, unde știe că o va găsi pe Violetta.

Tabloul 2

Bal în casa Florei Bervoix. Printre alți invitați, la masa de joc se află si Alfredo. Intră Violetta la braț cu baronul Douphol. Între baron si Alfredo izbucnește o ceartă, ce tinde spre duel. Violetta îl imploră să nu-și riște viața. Alfredo este de acord, cu condiția ca Violetta să se întoarcă la el. ținându-si promisiunea fãcută lui Giorgio Germont, Violetta îi mărturisește lui Alfredo că îl iubește pe Douphol. Într-un acces de furie, Alfredo o jignește si este provocat la duel de către baron.

Actul III

Părăsită de toți prietenii, ajunsă în pragul mizeriei, Violetta zace pe patul de suferintă. Doar Annina si Doctorul Grenvil, rămasi credincioși, caută să-i dea curaj. Pe neașteptate apare Alfredo, care a aflat între timp adevărata cauză a despărtirii lor si s-a convins de nevinovăția Violettei. Din nou, cei doi tineri țes planuri pentru o viață fericită. Sosește si Giorgio Germont care, prețuind noblețea sufletească a Violettei, este acum de acord cu căsătoria lor. Dar, prea târziu… Boala necruțătoare nu iartă si Violetta se stinge în brațele lui Alfredo, pe care l-a iubit atât de mult …

Dacă v-a placut acest articol, va invitam sa va alaturaţi, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook..
loading...
Conținutul website-ului Jurnal de Craiova este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către Jurnal de Craiova sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor Jurnal de Craiova, vă rugăm să ne contactați folosind formularul Contact.

About Stanescu Iulian Codrut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Citește articolul precedent:
Centrul pentru Conservarea Culturii Traditionale Dolj organizeaza Alaiul Datinilor „Din batrani, din oameni buni“

Consiliul Judeţean Dolj şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj organizează Alaiul Datinilor „Din bătrâni, din oameni...

Închide