S-a nascut pe data de 15 ianuarie 1850, la Botosani, fiin cel de-al treilea copil, din cei 11, ai caminarului Gheorghe si ai Ralucai Eminovici. Si-a petrecut copilaria la Botosani si Ipotesti, in casa parinteasca. Aceste momente unice le evoca si in poeziile „Fiind baiet…” sau „O, ramai”.
A fost angajat ca functionar la diverse institutii din Botosani, la Tribunal si la Primarie si apoi pribegeste cu trupa Tardini-Vladicescu. Anul 1866 este anul primelor manifestari literare ale lui Eminescu. In luna ianuarie a anului 1866, dupa moartea profesorului de limba romana, Aron Pumnul, elevii au scos o brosura, „Lacramioarele invataceilor gimnazisti”, in care apare si poezia „La mormantul lui Aron Pumnul”, semnata de Mihai Eminovici.
La 25 februarie/ 9 martie acelasi an, debuteaza in revista „Familia”, din Pesta, a lui Iosif Vulcan, cu poezia „De-as avea”. Iosif Vulcan este cel care ii schimba numele in Mihai Eminescu, adoptat apoi de poet si, mai tarziu, si de alti membri ai familiei sale. In acelasi an ii mai apar in „Familia” inca 5 poezii. A activat in randul societatilor studentesti, astfel a ajuns sa se imprieteneasca, la Viena, cu Ioan Slavici.
A publicat in „Convorbiri Literare” si a devenit bun prieten cu Ion Creanga, pe care l-a introdus la Junimea. In anii tineretii s-a indragostit de Veronica Micle, poeta cunoscuta oamenilor tocmai pentru iubirea care a legat-o de Mihai Eminescu.
In 1877 s-a mutat la Bucuresti, unde pana in 1883 a fost redactor, apoi redactor-sef la ziarul „Timpul”. In 1883, scrie si marile lui poeme: „Scrisorile” si „Luceafarul”. In luna iunie a acelui an, surmenat, poetul s-a imbolnavit grav, fiind internat la spitalul doctorului Sutu, apoi la un institut de langa Viena. In decembrie ii apare volumul „Poezii”, cu o prefata si cu texte selectate de Titu Maiorescu. La 15 iunie 1889, marele nationalist si poet roman a murit.
A murit pe 15 iunie, la varsta de 39 de ani, in casa de sanatate a medicului Sutu din Bucuresti. „Luceafarul poeziei romanesti” este inmormantat la Bucuresti, in Cimitirul Bellu. La 15 iunie 1889, Titu Maiorescu nota in jurnalul sau: “Astazi a murit Eminescu, in institutul de alienati, de o embolie”. Luceafarul poeziei romanesti, poetul nepereche…”.
Printre cele mai cunoscute poezii ale lui Mihai Eminescu amintim „Somnoroase pasarele”, „Floare albastra”, „Luceafarul”, „Scrisoarea I” „Scrisoarea II”, „Scrisoarea III”, „Scrisoarea IV”, „Lacul”, „Revedere”, „Pe langa plopii fara sot”, dar si altele care cu siguranta au ramas in memoria oricarui iubitor de poezie si nu numai.
Views: 0