30.000 de tone de vin falsificat retrasi de pe piata

0
410

30.000 de tone de vin falsificat retrasi de pe piata 1

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a initiat actiuni de verificare a calitatii si conformitatii tuturor vinurilor existente pe piata, iar in urma controalelor au fost depistate unele loturi provenite din Bulgaria, care s-au dovedit a fi falsuri, in depozitele unor distribuitori din judetele Buzau, Galati si Neamt.
”Rezultatele au confirmat prezenta apei exogene si a alcoolului de alta origine decat cel provenit din fermentatia mustului de struguri (vin pichet) ceea ce reprezinta elementele infractiunii de falsificare a vinurilor, conform Legii viei si vinului 164/2015”, spun oficialii Ministerului Agriculturii.

In urma neconformitatii depistate, s-a retras de la comercializare o cantitate de 29.174 litri vin falsificat si au fost aplicate sanctiuni contraventionale in valoare de 80.000 lei.

In plus, a fost sesizata Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in vederea aplicarii legislatiei fiscale, dar si IGPR – Directia de Investigare a Criminalitatii Economice, in vederea efectuarii cercetarilor de specialitate, a informat marti MADR.

De asemenea, in baza protocolului de cooperare si a planului comun de actiune intre MADR si ANAF pentru verificarea legalitatii desfasurarii activitatilor de productie si comercializare in domeniile produselor viticole, se monitorizeaza toate loturile de vin de masa provenite din Bulgaria.

Pentru identificarea unor eventuale fraude, probele au fost trimise pentru efectuarea de analize izotopice, specifice identificarii prezentei apei exogene, respectiv a prezentei alcoolului etilic de alta natura decat cel obtinut prin fermentarea naturala a strugurilor.

Probele au fost analizate de catre Laboratorul de Spectrometrie de Masa, Cromatografie si Fizica Ionilor din cadrul Institutului National de Cercetare – Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice si Moleculare Cluj Napoca

Visits: 1

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.