3,4 milioane de pachete cu tigari de contrabanda, confiscate de politistii de frontiera in primele noua luni ale anului 2019

0
138

Combaterea contrabandei cu tigarete continua sa reprezinte o prioritate pentru Politia de Frontiera. Astfel, in primele noua luni ale anului 2019, politistii de frontiera – independent sau in colaborare cu inspectorii vamali ori reprezentanti ai altor institutii abilitate – au retinut in vederea confiscarii 3.371.434 de pachete cu tigari de contrabanda, in valoare de 35.126.173 lei, 3.199 kg de tutun si 555 kg tutun narghilea. De asemenea, in perioada de referinta au fost identificate si destructurate 8 grupuri organizate (conform art. 367 Cod Penal) in vederea savarsirii infractiunii de contrabanda cu tigari, in care au fost identificate 77 persoane.

In majoritatea cazurilor, tigarile de contrabanda au fost depistate atat in punctele de trecere ale frontierei, ascunse in mijloace de transport, cat si in zona de competenta, la frontiera sau pe comunicatiile din apropierea frontierei.

Citeste si :  Fortele de ordine continua actiunile de verificare a spatiilor aglomerate, pentru combaterea COVID-19

In ceea ce priveste zonele in care sunt constatate cele mai multe cazuri unde sunt depistate tigari de contrabanda, in continuare cea mai activa ramane frontiera de nord (judetele Maramures, Suceava, Satu Mare) aici fiind descoperita 72% din cantitatea totala de tigarete confiscata la nivelul intregii tari. In aceasta zona sunt predominante tigarile de proveninta ucraineana, contrabandistii fiind organizati in adevarate grupuri infractionale, cu segmente in strainatate, la frontiera si in interiorul tarii. Acestia incearca trecerea pachetelor de tigari (baxuri) peste frontiera “verde”, in special noaptea.

Pe raza acestor judete, sunt descoperite aproape zilnic persoane care incearca sa traverseze frontiera transportand tigari de contrabanda, deseori politistii de frontiera fiind nevoiti sa foloseasca armamentul din dotare pentru retinerea lor, in conformitate cu prevederile legii, deoarece nu se supun somatiilor legale. De exemplu, la nivelul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Sighetu Marmatiei, in primele noua luni ale anului 2019, s-au inregistrat 93 evenimente de frontiera in care politistii de frontiera au folosit armamentul din dotare.

Din cazuistica inregistrata, s-a constatat ca traficantii proveneau, preponderent, din R. Moldova, Romania si Ucraina, dar si din alte state precum: Polonia, Rusia, Bulgaria, Serbia, Turcia, Austria, Germania, Ungaria etc.

Dintre modalitatile principale de actiune la care recurg traficantii de tigari, se remarca:

Citeste si :  Acciza specifica de la tigari va scadea de la 1 aprilie

-traversarea fasiei de demarcatie prin locurile in care aceasta prezinta conditii de relief greu accesibile autospecialelor din dotarea Politiei de Frontiera;
-disimularea tigarilor in autoturisme vechi, modificate, pentru limitarea pierderilor in cazul confiscarii;
-ascunderea in automarfare, printre marfurile transportate, a unor mari cantitati de tigari de contrabanda (metoda “capac”).
Avand in vedere complexitatea acestui fenomen si ramificatiile la nivelul intregii tari, se impune intensificarea colaborarii tuturor institutiilor cu responsabilitati in asigurarea ordinii publice si combaterii eficiente a acestui fenomen infractional. Rezultate in combaterea contrabandei cu tigari si a evaziunii fiscale, precum si anihilarea retelelor de traficanti de tigari, se pot obtine doar daca se lucreaza in sistem integrat, printr-o colaborare intensa cu structurile de ordine si siguranta publica si cele cu atributii in domeniul fiscal.

Citeste si :  Dragnea surprins la masa ! Tratamentul este urmatorul : tigari, vin, whiskey si Red Bull

De asemenea, Politia de Frontiera Romana acorda o atentie permanenta relatiilor de cooperare politieneasca internationala, in mod special cu statele vecine, constienta fiind de faptul ca o contracarare rapida si eficienta a faptelor ilicite derulate la nivelul mai multor state nu este posibila decat printr-un schimb operativ de date si informatii si chiar, actionarea in comun in cazurile complexe.

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.