42 de ani de la cutremurul din 1977. Asiguratori, previziuni sumbre despre cate locuinte s-ar prabusi dupa un seism similar

0
71

42 de ani de la cutremurul din 1977. Asiguratori, previziuni sumbre despre cate locuinte s-ar prabusi dupa un seism similar 1In cazul unui cutremur similar celui din 4 martie 1977, aproximativ 850.000 de locuinte ar putea fi afectate, adica peste 10% din fondul locativ, iar pagubele materiale s-ar situa intre 3,8 si 6,6 miliarde de euro, informeaza Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania.

Din valoarea totala a pagubelor materiale, pagubele aferente locuintelor asigurate ar reprezenta circa 1,5 miliarde de euro, precizeaza comunicatul asociatiei, remis cu ocazia implinirii a 42 de ani de la cutremurul din 1977. Efectele cutremurului au fost devastatoare: aproape 1.600 de vieti pierdute si circa 35.000 de locuinte complet distruse.

Romania inregistreaza un deficit major de protectie in contextul in care asigurarile de locuinte, atat cele obligatorii, cat si cele facultative, au o importanta cruciala in protectia financiara a populatiei.

Citeste si :  Seism 2018 : Cum s-ar actiona in cazul unui cutremur de 7,5 grade care s-ar produce in Romania

In prezent, doar 19% din cele 8,9 milioane de locuinte din Romania au o polita obligatorie de asigurare impotriva dezastrelor (PAD), iar 16% au si o asigurare facultativa. Astfel, din totalul locuintelor din Romania, doar 1,67 milioane sunt asigurate prin polite obligatorii PAD, iar 1,48 milioane au si o asigurare facultativa.

“Rezulta o lipsa majora de protectie prin asigurare in cazul locuintelor, ce poate ajunge, in cazul unui dezastru, chiar si la 5 miliarde de euro, suma reprezentand daune neacoperite prin polite de asigurare”, a precizat Iulia Nicola, specialist asigurari generale in cadrul UNSAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania.

La sfarsitul trimestrului trei al anului trecut, asigurarile de proprietati, care includ si locuintele, reprezentau 15,2% din totalul pietei locale de asigurari generale, cu prime brute subscrise de 897,2 milioane de lei . Din aceasta suma, 40,8% reprezinta asigurari obligatorii si facultative pentru locuinte.

ncepand cu 2010, in Romania functioneaza un program de asigurare obligatorie impotriva celor 3 riscuri de dezastre naturale – cutremur, inundatii si alunecari de teren – administrat de PAID, in baza Legii nr. 260/2008. Astfel, a devenit obligatoriu prin lege ca proprietarii de locuinte sa achizitioneze o polita PAD, a carei suma asigurata este de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro, in functie de tipul locuintei asigurate.

Citeste si :  Seism 2018 : Cum s-ar actiona in cazul unui cutremur de 7,5 grade care s-ar produce in Romania

Asigurarile PAD reprezinta un produs de baza, avand un caracter social.

In 2018, UNSAR a derulat un studiu national privind asigurarile de locuinte, in colaborare cu IRES. Studiul a aratat faptul ca 74% dintre romani sunt interesati de asigurarile de locuinte, iar 4 din 5 romani cunosc obligativitatea politelor PAD.

Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 20 de companii de profil. Acestea detin o pondere de peste 80% din piata locala de asigurari.

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.