
De curând Dragnea a spus că nu vrea să guverneze împreună cu UDMR (evitând să excludă o colaborare în cazul în care PSD și ALDE au sub 50% în Parlament. UDMR, la schimb, a dat de înțeles că ei când negociază negociază și declarațiile pre-electorale îi lasă reci. Dincolo de aceste declarații, merită să ne amintim opțiunile pe care le are UDMR în ceea ce privește formarea unor coaliții.
Argumente pentru o alianță cu PNL și USR
Dacă va fi totuși suficientă o asemenea alianță, majoritatea parlamentară va fi la limită, mai ales în Senat. Asta ar da, teoretic, o putere mai mare de negociere UDMR.
Majoritatea relativă a alegătorilor Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania (45% vs 25%) doresc să se alieze mai degrabă cu PNL decât cu PSD (notă: nu am avut acces la raport iar cifrele sunt dubios de rotunde).
PSD și ALDE au un anume naționalism.
Argumente pentru o alianță cu PSD și ALDE
Majoritatea va fi mai stabilă cu PSD. Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania nu va avea, probabil, numărul de voturi necesar sa pice legile Guvernului (adică potențial de șantaj) DAR într-o coaliție stabilă, promisiunile părții române vor fi mai ușor de ținut.
O mare majoritate a maghiarilor (86%) doresc, conform aceluiași sondaj ca mai sus, ca UDMR să participe la guvernare. Atunci când Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania a făcut un pas în spate după Colectiv, doar 50% mai doreau să vadă formțiunea în guvern. Cu alte cuvinte, criza de conștiință a Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania s-a resorbit
Cioloș și USR au anumite viziune critice la adresa birocrației. UDMR este un partid care îșî propune, printre altele, să fie bine reprezentat în birocrația de stat.
PNL a flirtat (ba chiar a avut o aventură) cu Marian Munteanu.
UDMR și PSD au deja o alianță, ceea ce se vede în numirea ultimului judecător la CCR și în discursul UDMR după raportul lui Cioloș în Parlament.
Evident, la aceste argumente de pornire se vor adăuga și cele de la negocierile post-electorale. Dar aș zice că PSD are cea mai bună poziție de pornire.