5 sfaturi pentru gradina perfecta

0
1075
5 sfaturi pentru gradina perfecta
5 sfaturi pentru gradina perfecta

Poti avea gradina ta, oricat de mica, atunci cand locuiesti la casa sau la bloc, la parter. Daca esti norocos astfel, ai la dispozitie o suprafata pe care poti cultiva si pomi sau pur si simplu esti pasionat sa iti construiesti o oaza verde, in care sa iti bei linistit zi de zi cafeaua, iata ce trebuie sa iei in considerare:

 

Gandeste-te la speciile de plante pe care le vei cultiva

Te axezi pe arbusti, pomi fructiferi sau legume? Esti genul care sa petreaca cel putin 1-2 ore pe zi in gradina sau preferi ceva de care sa te ocupi la sfarsit de saptamana? Daca te intereseaza sa cultivi singur legumele, va trebui sa te gandesti din start la irigatii, lucrari de sezon, timp investit in asta. 

Pomii trebuie corect toaletati, ca sa se dezvolte armonios si sa dea rod, iar daca preferi mai mult latura decorativa a unei gradini, trandafirii si arbustii ornamentali vor fi prioritatea numarul unu.

 

Alege corect uneltele de mana

Chiar si din trusa unui gradinar amator, nu pot lipsi urmatoarele scule: foarfeci de gradina, fierastrau de gradina, trimmer, topor, cazma, grebla, furca. Poti plivi straturile de legume si manual sau, pe suprafete ceva mai extinse, vei avea nevoie de o sapa. 

Un kit pentru gradinarul amator trebuie sa contina: scormonitor, plantator, grebluta de mici dimensiuni, sapaliga si linguri de plantat. Roaba si cosul de nuiele vor fi extrem de utile chiar si pentru supratefe restranse, in timp ce pentru o gradina cu flori sau una de legume, stropitoarea trebuie sa fie pe lista obiectelor procurate.

 

Stabileste ce unelte motorizate iti sunt necesare

Daca vorbim de gradina din spatele blocului, nu prea are de ce sa te preocupe acest capitol, insa atunci cand intretii o adevarata livada sau gazon pe suprafata destul de extinsa, iti trebuie un atomizor bun, o motocoasa sau coasa electrica, sau chiar o masina de tuns gazonul.

Motosapele si motocultoarele sunt recomandate deja pentru suprafete extinse, de circa 5000 mp. Hidroforul iti va permite sa te ocupi usor de irigatii, atunci cand trebuie sa procuri apa de la adancime si sa o transporti pe distante mijlocii si extinse.

 

Nu uita de echipamentul de protectie

Odata cu utilizarea uneltelor motorizate, ai nevoie de casti antifonice, manusi rezistente, pentru gradinarit, salopete de protectie, ochelari de protectie si incaltaminte cu varf intarit. Mai ales in cazul motocoaselor si al atomizoarelor, precautiile necesare sunt obligatorii. 

Indemanarea si prudenta trebuie sa te insoteasca pana si atunci cand cureti pomii fructiferi sau modelezi gard viu cu un trimmer electric. Pentru ingrijirea straturilor cu flori, niste genunchiere s-ar putea sa fie solutia de care vei avea nevoie.

 

Nu omite importanta suportului teoretic

Nu oricine detine din start cunostintele necesare pentru a se ocupa de gradina, fara sa trebuiasca sa studieze prealabil niste aspecte. Gasesti online o sumedenie de idei despre fiecare tip de gradina si despre cum sa il amenajezi. 

Multe site-uri iti arata cand, dar si cum, se curata pomii fructiferi, asa ca nu mai e nevoie sa petreci ore la biblioteca, studiind in carti de agronomie pasii ce trebuie urmati, cand poti face asta direct de pe laptop, acasa.

Views: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.