6 localitati din Romania aflate in insolventa

0

6 localitati din Romania aflate in insolventa 1Sase localitati din tara noastra sunt in insolventa, iar Ministerul Finantelor nu a alocat nici un ban din cotele defalcate ca sa le scoata din aceasta situatie, sustine deputatul PNL Romeo Nicoara, intr-o solicitare catre ministrul finantelor Eugen Teodorovici.
Toate aceste localitati au datorii foarte mari si au intrat oficial in procedura de insolventa, prin decizii ale instantelor de judecata.

Conform unei ordonante de urgenta aprobate de Guvern, unitatile administrative care au datorii mai vechi de 120 de zile, reprezentand peste 50% din bugetul general sau nu au platit salariile pe o perioada mai mare de 120 de zile de la data scadentei, intra in insolventa.

Astfel, localitatile Aninoasa (Hunedoara), Nalbant (Tulcea), Ardeoani (Bacau), Calinesti Oas (Satu Mare), Naruja (Vrancea), Andreiasu de Jos (Vrancea) sunt administrate de creditori. „Primariile nu au bani sa isi plateasca datoriile din bugetul local, fiind necesar sa primeasca bani de la Guvern. Fostul premier Mihai Tudose a afirmat ca este treaba primariilor sa gaseasca o solutie pentru aceste probleme, pe cand primarii acuza Guvernul ca nu le acorda bani din buget pentru a scapa de insolventa”, spune politicianul roman, citat de Bursa.

Deputatul PNL da ca exemplu comuna Ardeoani din judetul Bacau, care a intrat in insolventa pe 10 ianuarie 2014: „Ponderea obligatiilor de plata in totalul cheltuielilor bugetului general centralizat al comunei este de 268%, primaria avand obligatii de plata de 5.314.084 lei”.

Orasul Aninoasa din Hunedoara a fost prima localitate din Romania pentru care a fost deschisa procedura insolventei, in iunie 2013. La 31 decembrie 2013, totalul cheltuielilor bugetului orasului este de 4.297.650 lei, arata Romeo Nicoara, precizand ca valoarea obligatiilor de plata, mai vechi de 120 de zile, cu exceptia celor aflate in litigiu comercial, la data intrarii in insolventa, era de 3.377.629 lei, iar ponderea obligatiilor de plata in total cheltuieli era de 78,59%.

Deputatul PNL il intreaba pe Eugen Teodorovici daca Ministerul Finantelor are in vedere promovarea unor masuri de sprijin si care sunt pasii necesari de facut, astfel incat cetatenii din aceste localitati sa nu aiba de suferit.

O alta problema cu care se confrunta localitatile din Romania este noua lege a salarizarii, intrata in vigoare la 1 iulie anul trecut.

Aceasta a stabilit indemnizatii mai mari pentru primari, viceprimari si sefi ai Consiliilor Judetene si a lasat la latitudinea consiliilor locale salariile functionarilor din administratie. Multi primari au declarat ca majorarile salariale au fost mult peste ce permitea bugetul primariei. Unii edili au ales sa taie bani de la investitii, altii cer bani de la Guvern.

Views: 1

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.