65 de elevi, din comuna Pielești, județul Dolj au luat parte la ateliere gratuite de meșteșugărit

0
313
65 de elevi, din comuna Pielești, județul Dolj au luat parte la ateliere gratuite de meșteșugărit
65 de elevi, din comuna Pielești, județul Dolj au luat parte la ateliere gratuite de meșteșugărit

Elevii din comuna Pielești, județul Dolj, au avut ocazia să ia parte la 3 ateliere de meșteșuguri care le-au dezvoltat potențialul creativ, expresivitatea și abilitățile artistice.

Asociația Manufactura Roxanei a derulat, în perioada noiembrie – decembrie 2023, proiectul „Micii meșteri”, cu scopul de a facilita accesul la cultură elevilor din învățământul primar și gimnazial. În cadrul acestui proiect au fost organizate 3 ateliere meșteșugărești și o expoziție, pe teme de interes cultural. Proiectul a fost finanțat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow.

Proiectul a luat naștere în urma observării iminentei pierderi a identității naționale, din cauza globalizării și urbanizării excesive și a nepromovării suficiente a culturii românești, propunându-și readucerea în prim plan, conservarea, promovarea și valorificarea patrimoniului cultural românesc, a meșteșugurilor tradiționale și dezvoltarea sustenabilă a comunității.

Obiectivele au fost atinse în totalitate, fiind realizate 3 ateliere de meșteșuguri cu minim 20 elevi la fiecare atelier și o expoziție cu ocazia Zilei naționale 1 Decembrie, beneficiarii proiectului fiind 65 de elevi din comuna Pielești, județul Dolj, cadre didactice ale Școlii Gimnaziale Pielești, rudele elevilor și comunitatea locală care a luat parte la expoziția organizată cu ocazia Zilei naționale a României.

Concret, elevii au luat parte la un atelier de cusut motive tradiționale, unde au confecționat semne de carte, folosind fire din bumbac. Apoi, aceștia au participat la un atelier de pictură pe sticlă, unde au pictat folosind diferite tehnici tradiționale românești.

În final, aceștia s-au bucurat și de un atelier de podoabe, în cadrul căruia elevii au confecționat bijuterii din mărgele, specifice portului tradițional românesc, readucând la viață meșteșugul și îndemânarea de a realiza podoabe românești.

Cu ocazia expoziției organizate de Ziua națională, 1 Decembrie, la Căminul Cultural Pielești, elevii și-au expus produsele, lucrate în timpul atelierelor, readucând în viața cotidiană a comunității meșteșugurile și produsele tradiționale românești.

Prin aceste ateliere, copiii s-au relaxat, au luat o pauză de la rutina zilnică, activitățile oferindu-le oportunitatea de a petrece timp împreună cu cei dragi, de a încerca ceva nou, de a-și dezvolta latura creativă și simțul estetic, creând produse cu povești.

Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/ de inițiativă.

Asociația Manufactura Roxanei promovează meșteșugurile și ocupațiile tradiționale naționale având ca obiective sprijinirea artizanilor și meșteșugarilor în vederea recunoașterii calității muncii și valorificării eficiente a produselor lor, conservarea patrimoniului național, promovarea și conservarea valorilor tradiționale morale, culturale și de cult, a meșteșugurilor și ocupațiilor tradiționale, promovarea voluntariatului, a spiritului ecologist, a colectării și reciclării deșeurilor, promovarea originalității creative, a bunului gust, a oamenilor talentați, prin organizarea și/sau participarea la manifestări cultural-artistice, semănării, conferințe, workshop-uri și alte activități instructiv – educative, precum și prin dezvoltarea și implementarea de programe și proiecte educative pentru copii și adulți.

Views: 1

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.