A doua zi de Craciun: Ce este INTERZIS si MARE PACAT sa faci azi!

0
558
A doua zi de Craciun: Ce este INTERZIS si MARE PACAT sa faci azi!
A doua zi de Craciun: Ce este INTERZIS si MARE PACAT sa faci azi!

In ziua a doua de Craciun, la 26 decembrie, Biserica o praznuieste pe cea care a dat nastere lui Hristos Dumnezeu, pe Maica Domnului, pe ‘cea mai cinstita decat heruvimii si mai marita, fara de asemanare decat serafimii’.

Nu se lucreaza, nu se face curat, nu se genereaza nici un fel de conflicte sau tensiuni pe 26 decembrie. Oamenii care muncesc in ziua cand e cinstita Fecioara Maria nu vor mai avea nicio zi libera tot anul. Mai mult, pastrarea armoniei si pacii trebuie sa fie principala ocupatie in aceasta zi.
Pe 26 decembrie, in a doua zi de Craciun, oamenii se duc „cu colacul” la nasi. Colacul traditional consta din sapte paini, doua sticle cu tuica, trei sticle de vin, un cocos, trei pui, o coasta de porc si sapte coti de trandafiri (carnati) sau alte maruntisuri.

Cand ajung la casa nasului, finul saruta mana nasei si de trei ori se imbratiseaza cu nasul si spune De la noi putin, de la Dumnezeu mult.

Cei care uita de finii lor, nu vor avea parte de tot ce isi doresc. E o zi in care rudele indepartate si cele prin alianta trebuie sa se stranga laolalta.

Sarbatori fericite! E interzis sa barfesti, sa injuri, sa uneltesti impotriva celorlalti. Cei care se razbuna sau doresc sa isi incheie socotelile cu cei din jur astazi vor suferi pierderi banesti.

Sarbatori fericite! Pentru cea de-a doua zi de Craciun, in fiecare zona din tara s-a impamantenit un obicei specific. In Bistrita Nasaud, oamenii colinda casa preotului, iar in Alba feciorii isi cheama mandrele la joc. Fetele si flacaii joaca pe 26 decembrie pentru a se bucura de tineretea lor. Se spune ca persoanele care danseaza cel mai mult si cel mai aprig vor fi sanatoase tot anul.

Soborul sau Adunarea Prea Sfintei Nascatoare de Dumnezeu reprezinta adunarea (la slujba) a credinciosilor in cinstea Maicii Domnului, potrivit regulii dupa care a doua zi dupa marile praznice se face pomenirea acelor persoane sfinte care au contribuit la eveniment sau sunt in directa legatura cu el. De aceea, in aceasta zi este praznuita Fecioara Maria, cea care l-a nascut cu trup pe Cel care a adus mantuirea lumii.

Soborul Macii Domnului este unul din cele cinci mari praznice din anul bisericesc inchinate Sfintei Fecioare Maria. De asemenea, este una din cele mai vechi sarbatori in cinstea Fecioarei Maria, care dateaza inca din secolul al V-lea. Soborul Maicii Domnului a devenit model de sarbatoare si pentru alti sfinti precum Soborul Sfintilor Ioachim si Ana, Soborul Sfantului Ioan Botezatorul sau Soborul Sfintilor Arhangheli.

Astazi, adunarea cea cereasca se uneste cu adunarea pamanteasca in jurul Maicii Domnului pentru a cinsti sfintenia Sa. Pruncul pe care L-a nascut Fecioara Maria este cu adevarat Dumnezeu. Fecioara Maria reprezinta astfel omenirea in fata lui Dumnezeu, se face templu curat al Lui Hristos, primindu-L si nascandu-L pe Mesia, devenind astfel mijlocitoare pentru noi in fata Domnului, Eva cea noua, mama noastra a tuturor.

Views: 1

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.