Judecătorii Curții Constituționale au ales noul președinte al Curții, iar acesta este Marian Enache. El a fost votat cu 8 voturi din 8 și va fi noul președinte al Curții Constituționale.
După alegerea ca președinte al Curții Constituționale, Marian Enache a precizat direcțiile principale de acțiune ale mandatului său. Acestea pun accent pe dinamism, deschidere, dialog, digitalizare, management eficient și consolidarea echidistanței Curții Constituționale, potrivit unui comunicat transmis de CCR.
Impulsionarea activității Curții Constituționale este una dintre prioritățile noului președinte al instituției, Marian Enache, având în vedere că sunt peste 8.800 de dosare pe rolul acesteia, aflate în diverse stadii de soluționare.
Aceste dosare sunt din perioada 2018-2022, unele fiind pe rolul său de peste 4 ani, precizează un comunicat al instituției.
După alegerea ca președinte al Curții Constituționale, domnul Marian Enache a precizat direcțiile principale de acțiune ale mandatului său. Pe lângă impulsionarea activității, Marian Enache vorbește de construirea unei jurisprudențe unitare, clare și predictibile, precum și de îmbunătățirea calității redactării deciziilor.
O deschidere mai mare a instituției în raport cu celelalte autorități publice și cu reprezentanții tuturor profesiilor juridice pentru a se înțelege mai bine conținutul și sensul deciziilor Curții Constituționale, dar și către necesitățile societății românești, precum și față de forurile internaționale de justiție constituțională sunt alte priorități.
La acestea se adaugă un dialog mai structurat între instituțiile statului pentru a diminua numărul conflictelor juridice de natură constituțională, precum și promovarea dialogului instituțional cu instanțele constituționale și europene (CEDO/ CJUE).
Alte preocupări sunt continuarea eforturilor de digitalizare ale Curții Constituționale, implementărea registrul electronic jurisdicțional, dezvoltarea unui modul de jurisprudență și a unui motor de căutare, precum și reducerea la minimum a registrelor scrise de mână.
Marian Enache a subliniat că, în opinia sa, Curtea Constituțională trebuie să constituie un sprijin real atât pentru cetățeni, în ceea ce privește drepturile și libertățile lor, cât și pentru autoritățile statului, în vederea realizării competențelor lor potrivit Legii fundamentale a statului.
„Ea este o curte de drepturi și libertăți și asigură echilibrul celor trei puteri în stat, fiind, în ultimă instanță, o dimensiune imanentă a statului de drept. De aceea, trebuie să fie percepută și de societate ca o instituție necesară în dinamica vieții juridice românești”, spune noul președinte CCR.
Marian Enache le mulțumește colegilor săi pentru încrederea acordată într-o zi cu o semnificație istorică deosebită pentru constituționalismul românesc, având în vedere că, pe data de 11 iunie 1848, la Bucureşti, domnitorul Gheorghe Bibescu a semnat actul ce avea să devină „Constituția” Revoluției de la 1848.
Cine este judecătorul CCR, Marian Enache:
Absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității „Al.I. Cuza” din Iași (1977).
Stagiu de documentare (1990) în Drept constituțional comparat (Franța, Spania, Italia).
Doctor în științe juridice: specializarea Drept constituțional, Facultatea de drept a Universității București (1997).
Activitate profesională:
1977-1990: avocat în Baroul Iași, Baroul Vaslui;
1990:membru în Consiliul Provizoriu de Uniune Națională (CPUN);
1990-1992: deputat, Adunarea Deputaților, Parlamentul României;
vicepreședinte al Adunării Deputaților; vicepreședinte al Comitetului Adunării Constituante, membru al Comisiei de redactare a Constituției României; membru al Comisiei de redactare a proiectului de Regulament al Adunării Deputaților;
1993:consilier prezidențial – Direcția juridică a Președinției României;
1993-1996: ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Moldova;
1996-2000: deputat, Camera Deputaților, Parlamentul României;
membru al Comisiei juridice, de disciplină, și imunități; membru al Comisiei de validare;
1998-2010: avocat în Baroul București;
2011-2012: secretar general adjunct al Camerei Deputaților;
2012-2016: deputat, Camera Deputaților, Parlamentul României;
membru al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport.
Premii și diplome:
Diplomă de merit pentru „Contribuția importantă la edificarea statului de drept în România” acordată de Uniunea Juriștilor Democrați din România, 1992;
Premiul „Andrei Rădulescu” în domeniul istoriei dreptului, acordat de Uniunea Juriștilor din România pentru lucrarea „Interpretarea Constituției” (coautor), 2002.
Publicații:
Lucrări juridice; studii juridice apărute în reviste de specialitate.
Views: 0