A murit Ștefan Petreuș (82 de ani), legendarul ceteraș al Frații Petreuș. Decesul marelui viorist al formației Fraților Petreuș vine la 20 de ani după moartea fratelui său mai mic, Ion Petreuș, zongora Fraților Petreuș (spre deosebire de chitară, zongora este acordată după o formulă specifică, în la major, și are cinci corzi în loc de șase), plecat fulgerător dintre noi în 2002, în urma unui tragic accident, la vârsta de 56 de ani, și în ziua în care în Baia Mare a început Festivalul-Concurs Național Ion Petreuș.
Ștefan Petreuș s-a născut la 3 martie 1940, în satul Glod (comuna Strâmtura), pe Valea Izei, în familia lui Năstaca și Pătru Petreuș-Codrea, tâmplar de ocazie, „ceteraș” și constructor de viori, care a mai avut încă doi copii, Ioana și Pătru, și aceștia cu mult talent muzical, dar mai puțin cunoscuți în muzica populară românească.
Ștefan Petreuș povestea că a învățat să cânte la vioară (ceteră), după ureche (“după auz”, zicea el), la vârsta de 6 ani, de la tatăl său și de la Ștefanu Mihnii, “șogorul” tatălui. Apoi a fost încurajat de Elena Dogaru, învățătoarea de la școala din sat, și de preot. Așa că, începând din 1957, a pornit împreună cu fratele său mai mic, Ion, la concursurile de amatori din zonă. În 1962, la un festival interzonal din Sighetu Marmației, au fost descoperiți de Gheorghe Velea, dirijor și director al Ansamblului „Maramureșul” din Baia Mare (actualul Ansamblu Național Transilvania), care i-a angajat.
În 1967, Lucreția Ciobanu i-a recomandat lui Teodor Cartis, directorul Electrecord, să-i înregistreze pe Frații Petreuș. Și așa a apărut primul lor disc. Până la finalul carierierei au înregistrat 11 discuri, iar în fonoteca de aur a TVR și a Radio România există numeroase înregistrări-document cu Frații Petreuș, poate cea mai cunoscut formație de muzică populară din România la nivel planetar.
Frații Ion și Ștefan Petreuș au concertat în numeroase țări din Europa, America, Asia, Africa. “Cu folclorul, noi, maramureșenii, am cucerit oameni și locuri din întreaga lume”, spunea Ștefan Petreuș. Apreciați pretutindeni, s-au întors mereu în Maramureș. Odată au fost întrebați: „Ați văzut atâtea locuri din lume, dacă nu v-ați fi născut în Maramureș, unde ați fi dorit să vă nașteți?”.
„În Maramureș. Pentru noi, Maramureșul este asemenea celei mai frumoase fete ce poate fi vreodată visată. Oriunde privești – spre valea Marei, Izei sau Cosăului – descoperi o lume nouă. Fiecare sat are identitatea lui. Fie că este Glodul, Bârsana sau Ieudul, fiecare sat are apele sale, munții săi, jocurile și horile sale. Maramureșul este locul de care nu ne-am despărțit și nu ne vom despărți niciodată!”, a spus Ștefan Petreuș (3 martie 1940 – 25 iunie 2022).
Să-i fie țărâna ușoară!
Views: 0