A murit Lucian Pintilie. Marele regizor avea 84 de ani

0
547
A murit Lucian Pintilie. Marele regizor avea 84 de ani
A murit Lucian Pintilie. Marele regizor avea 84 de ani

Marele regizor Lucian Pintilie a incetat din viata la varsta de 84 de ani. Lucian Pintilie era internat in stare grava de cateva zile la Spitalul Elias din Capitala.
Lucian Pintilie s-a nascut la 9 noiembrie 1933, Tarutino, judetul interbelic Cetatea Alba, Regatul Romaniei, azi in Ucraina) si a fost unul dintre cei mai mari regizori de teatru si film roman. Filmele si montarile sale au provocat mari controverse astfel incat a fost invitat de regimul comunist sa emigreze.
Dupa absolvirea Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, Lucian Pintilie a montat o serie de spectacole la Teatrul Bulandra din Bucuresti, printre care se pot enumera: Copiii soarelui (1961), Prostii sub clar de luna (1962), Cezar si Cleopatra (1963), Biedermann si incendiatorii (1964), Inima mea e pe inaltimi (1964), D’ale carnavalului (1966), Livada cu visini (1967), Revizorul (1974), spectacol interzis de cenzura dupa cea de-a treia reprezentatie), precum si doua filme de lung metraj: Duminica la ora 6 si Reconstituirea.

Cel de-al doilea film al sau, Reconstituirea nareaza povestea reconstituirii unui incident banal, o bataie intre doi tineri, intreprinsa de Militie, care se transforma intr-o crima. Filmul a provocat un imens scandal, iar Nicolae Ceausescu a dispus interzicerea filmului. Rolurile principale erau interpretate de Vladimir Gaitan si George Mihaita. Criticii de film considera ca acesta din urma a facut in Reconstituirea rolul cel mai important al carierei sale.

Dupa scandalul interzicerii piesei Revizorul, Lucian Pintilie a primit un pasaport si a fost lasat sa plece din tara.

Interdictia de a mai lucra in Romania il determina sa se expatrieze in 1975. A continuat in strainatate seria spectacolelor de teatru montate pe cateva din scenele importante ale lumii: Théatre National de Chaillot din Paris: Turandot (1974); Théatre de la Ville din Paris: Pescarusul (1975), Biedermann si incendiatorii (1976), Jacques sau Supunerea si Viitorul e in oua (1977), Cei din urma (1978), Trei surori (1979), Rata salbatica (1981), Azilul de noapte (1983]), Arden din Kent (1984), Asta seara se improvizeaza (1987), Trebuie sa trecem prin nori (1988), Dansul mortii (1990); Guthrie Theater din Minneapolis: Pescarusul (1983), Tartuffe (1984), Rata salbatica (1988); Arena Stage din Washington: Tartuffe (1985), Rata salbatica (1986), Livada cu visini (1988).

In paralel cu activitatea de regizor de teatru, a montat si spectacole de opera: Festivalul de la Avignon: Orestia (1979); Festivalul de la Aix-en-Provence: Flautul fermecat (1980, spectacol reluat la Opera din Lyon, Opera din Nisa, Teatro Reggio din Torino); Welsh National Opera din Cardiff: Rigoletto (1985), Carmen (1986, spectacol reluat la Opera din Vancouver).

In 1973 a realizat la Televiziunea iugoslava filmul Salonul nr. 6 dupa nuvela omonima a lui Cehov. In 1979 a filmat in Romania „De ce trag clopotele, Mitica?” dupa un scenariu propriu pornind de la piesa D’ale carnavalului, film interzis vreme de peste zece ani, pana in 1990.

Dupa 1990 se repatriaza si face o serie de filme in Romania, in prima perioada a deceniului al noualea din secolul trecut, proiecte mai vechi, pe care nu le-a dus la bun sfarsit din pricina interventiei cenzurii. Toate sunt coproductii romano-franceze.

In 1992, a realizat filmul „Balanta”, cu o distributie memorabila: Razvan Vasilescu, Maia Morgenstern, Victor Rebengiuc, Florin Calinescu, Marcel Iures, Dan Condurache, Emil Hossu.

In 1998 Lucian Pintilie obtine premiul juriului la Festivalul de Film de la Venetia pentru coproductia franco-romana „Terminus paradis”.

In 1990 a fost numit Director al Studioului de Creatie Cinematografica al Ministerului Culturii, pozitie din care a sprijinit filme realizate de tineri regizori romani, vezi cazul filmului lui Cristi Puiu, Marfa si banii. Lucian Pintilie, desi a avut o prezenta mai degraba discreta pe ecranele televizoarelor, s-a implicat in mod activ in opera de reformare morala a societatii civile romanesti, fiind unul dintre membrii marcanti ai Grupului pentru Dialog Social. Singurul premiu pe care regizorul l-a acceptat in Romania a fost Premiul Gopo pentru intreaga opera acordat in 2007.

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a (1967) „pentru merite deosebite in domeniul artei dramatice”

Views: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.