A venit scadenta imprumuturilor facute in anii trecuti ! Florin Citu, ministrul Finantelor Publice: In luna februarie Ministerul Finantelor a anuntat ca are in plan sa imprumute 5 miliarde lei.

0
296

A venit scadenta imprumuturilor facute de PSD in anii trecuti iar in februarie trebuie platite o parte din acestea .In acest context,Florin Citu, ministrul Finantelor Publice explica motivele pentru care Romania este nevoita sa faca inca un imprumut ..

“In luna februarie Ministerul Finantelor a anuntat ca are in plan sa imprumute 5 miliarde lei.
Dar de ce trebuie sa se imprumute Ministerul Finantelor ?
Din doua motive:
– deficitul bugetar estimat pentru acest an
– plata imprumuturilor care vin la scadenta din anii anteriori.
De aceea eu doresc surplus la buget. Sa platesc imprumturile facute de socialisti din surplus si sa nu fie nevoie sa ma imprumut din nou.
Cum am ajuns aici?
Foarte simplu. Socialistii de la PSD sunt incompetenti, iresponsabili si interesati doar de buzunarul propriu, nu de sanatatea economiei.
Au trecut prin Parlament doua legi cu impact bugetar negativ major- fara surse de finantare, legea salarizarii si legea pensiilor.
In fiecare luna de la buget se platesc:
– aproximativ 11 miliarde de lei pentru pensii si ajutoare sociale. Doar legea pensiilor votata de PSD anul trecut inseamna ca in fiecare luna 2 miliarde lei trebuie luati de undeva. PSD, insa, nu a indicat sursa de finantare.
– aproximativ 9 miliarde lei salarii in sectorul bugetar. Si aici sunt aproape 2.5 miliarde lunar care nu au sursa de finantare.
– aproximativ 4 miliarde lei pentru medicamente si bunuri si servicii
– aproximativ un miliard de lei pentru subventii agricultura in avans
Se vede clar ca avem 4.5 miliarde lei fara acoperire si banii trebuie luati de undeva.
Ce fac eu diferit?
Tintesc surplus bugetar pe termen mediu. Pietele au incredere si ne premiaza cu dobanzi mai mici. Doar asa pot sa reduc datoria publica si implicit sumele imprumutate. Deja am inceput cu un deficit mai mic in 2020.
Sa fie clar. Ministerul Finantelor nu are politica de creditare si nici nu contracteaza sistematic datorie publica.” a explicat Florin Citu, ministrul Finantelor Publice.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.