ABA Jiu : Masuri de preventie pe Dunare si supraveghere permanenta pe diguri

0
129

ABA Jiu : Masuri de preventie pe Dunare si supraveghere permanenta pe diguri 1Avand in vedere avertizarea de Cod Galben pe fluviul Dunarea intrata in vigoare in aceasta dimineata, Administratia Bazinala de Apa Jiu, prin Sistemele de Gospodarire a Apelor Dolj, Mehedinti a intrat in dispozitiv de alerta hidrologica si a trecut la luarea tuturor masurilor de monitorizare permanenta a evolutiei situatiei hidrometeorologice.

Au fost informate toate primariile riverane, ISU Dolj si Prefectura Dolj despre situatia fluviului din urmatoarele zile.
S-au luat masuri pentru monitorizarea permanenta a nivelurilor si debitelor pe fluviul Dunarea la statiile hidrometrice din arealul vizat, marind frecventa de citire si transmitere a datelor privind evolutia fenomenelor hidrometeorologice cu periodicitatea stabilita in conformitate cu marimile caracteristice de apararare, potrivit instructiunilor I.N.H.G.A si a Ordinului Comun MMP/ MAI nr. 1422/192//2012 in flux rapid pana cand nivelurile vor scadea sub COTELE DE APARARE.

Pe sectoarele neindiguite A.B.A Jiu este pregatita sa actioneaze cu formatii de interventie operativa ale S.G.A. Dolj si S.G.A Mehedinti, impreuna cu CLSU prin Serviciile de Voluntariat ale localitatilor riverane fluviului Dunarea, in eventualele interventii operative de interes local.
Pe sectorul de Dunare aferent judetului Dolj, Sistemul de Gospodarire a Apelor Dolj gestioneaza situatia prin monitorizare permanenta si transmitere de date din teren, de pe digurile de aparare, aferente sectoarelor Dabuleni– Ostroveni, respectiv
Zaval –Calafat. S.G.A Dolj este pregatit sa intervina cu personal muncitor si utilaje din dotare, daca situatia o impune.
Angajatii au format echipe care supravegheaza si verifica digurile din lunca Dunarii.
Echipele de interventie sunt pe sectoarele: Dabuleni-Ostroveni, Zaval-Bistret, Bistret-Rast dar si pe digurile Jdegla (in zona Ciupercenii Vechi) si Duvalu (in Pisculet, Piscu Vechi).
Mentionam ca pe sectorul de Dunare aferent judetului Dolj sunt supuse riscului de inundatie, toate zonele cuprinse intre dig si mal pe sectoarele indiguite, iar pe sectoarele neindiguite toate zonele aflate in albia minora a fluviului.
A.B.A Jiu este pregatita sa intervina in orice moment cu resurse umane, utilaje si materiale specifice de prevenire si diminuare a inundatiilor.
Conform diagnozei INHGA-CNPH, debitul Dunarii la intrarea in tara (sectiunea Bazias) a fost in crestere, pana la valoarea de 10 500 mc/s, situandu-se peste media multianuala a lunii iunie (6400 mc/s).
Debitul Dunarii aval Portile de Fier a fost in crestere la Gruia, Calafat si Bechet.

Se situeaza peste COTA DE ATENTIE:
• fl. Dunarea la s.h. Gruia: H(cota la mira) ora 06.00 = 618 cm; Q (debitul) = 10.010 mc/s, (CA + 8 cm). Tendinta este de scadere.
• fl. Dunarea la s.h. Calafat: H ora 08.00 = 566 cm; Q= 9.840 mc/s, (CA + 16 cm). Tendinta este de crestere.
• fl. Dunarea la s.h. Bechet: H ora 06.00= 580 cm; Q= 10.130 mc/s, (CA + 30 cm). Tendinta este de crestere.
Pe fl. Dunarea, conform prognozei Sistemului Hidroenergetic Portile de Fier, debitul afluent prognozat in sectiunea Bazias pentru astazi ora 06.00 = 10.340 mc/s.
Debite defluente instantanee la PF1 si PF2, la ora 06.00:
Pentru intervalul 07.06.2019-11.06.2019, conform prognozei elaborate de INHGA-CNPH, debitul Dunarii la intrarea in tara (sectiunea Bazias) va fi in crestere pana la valoarea de 11.300 mc/s, apoi va scadea pana la valoarea de 10.800 mc/s, la sfarsitul intervalului de prognoza, situandu-se peste mediamultianuala a lunii iunie (6400 mc/s).

Lasa un comentariu aici !
Citeste si :  Cafe-Teatru Play A FOST INCHIS DE ISU DOLJ PROPRIETARII ANUNTA CA SE MUTA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.