Acneea vulgara – cauze, tratament

0

Acneea vulgara - cauze, tratament 1Acneea vulgara este o afectiune cutanata cronica, caracterizata de infundarea si/sau inflamatia deschiderilor la piele ale glandelor sebacee, mai ales in zona fetei si toracelui, frecventa in randul persoanelor tinere.
Cauzele acneei sunt multiple, la baza stand componenta genetica. Pe scurt, mecanismul de formare a leziunilor de acnee presupune urmatoarea secventa de factori:
• hipersecretia de sebum,
• blocarea glandelor sebacee prin acumularea de celule moarte si sebum cu formarea microcomedoanelor,
• eliberarea de factori inflamatori,
• prezenta unei bacterii, anaerobe, care determina inflamatie.
In ceea ce priveste alimentatia, dieta bogata in carbohidrati (fainoase, dulciuri) care determina un exces de secretie de insulina, influenteaza prin lantul hormonal, aparitia leziunilor de acnee; date relativ putine sustin si implicarea lactatelor in formarea leziunilor de acnee.

Alimentatia bogata in grasimi nu influenteaza acneea; la fel, lipsa igienei, nu determina leziuni de acnee, insa poate duce la suprainfectarea leziunilor prezente; igiena in extrem, spalarea agresiva a fetei, utilizarea produselor de gomaj, lotiunilor tonice in mod excesiv pot inrautati leziunile de acnee.
Acneea se caracterizeaza prin doua tipuri de leziuni:
• leziuni rosii, dureroase,leziuni cu continut alb sau noduli
• puncte negre si puncte albe

La nivelul zonelor predispuse, adica fata, torace, umeri putem intalni in egala masura ambele tipuri de leziuni; numarul leziunilor, procesul inflamator asociat, dicteaza gravitatea acneei.

Acneea se diagnosticheaza prin examinare directa, nu necesita teste specifice. In cazul tulburarilor hormonale, mai ales la femei, se recomanda o serie de analize care sa excluda hipersecretia de testosteron.
Tratamentul pentru acnee este orientat in functie de severitatea si tipul leziunilor de acnee si vizeaza factorii implicati in formarea cosurilor. El ar trebui sa reduca secretia de sebum, sa limiteze blocarea glandelor sebacee, sa reduca agresivitatea bacteriei propionobacterium si inflamatia.

Necontrolata, acneea se poate complica cu cicatrici inestetice care sunt dificil de corectat; unele leziuni au risc de suprainfectare.
Tratamentul necesita rabdare, imbunatatirea nu apare rapid, iar eficacitatea lui, limitarea efectelor adverse locale (iritatie, descuamare, inrosire) sunt determinate de aplicarea corecta, conform recomandarilor.

Ingrijirea corecta a pielii, curatarea cu geluri blande, demachierea, evitarea cosmeticelor care genereaza acnee, limitarea expunerii la soare, evitarea manipularii leziunilor sunt parte a ingrijirii tegumentelor predispuse la acnee.

Views: 8

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.