Actiunea pentru Renasterea Craiovei : Rata incidentei cancerelor in Dolj este de 1,5 ori mai mare decat la nivelul tarii

0
420

Datele oficiale privind numarul cancerelor in judetul nostru sunt ingrijoratoare: rapoartele arata ca, in perioada 2015-2018, judetul Dolj a inregistrat o rata a incidentei cancerelor la 100.000 locuitori ( populatia rezidenta) de 1,5 ori MAI MARE decat rata incidentei acestor afectiuni la nivelul tarii.

Am transmis recent o adresa catre Ministerul Sanatatii pentru a afla cifrele din ultimii trei ani privind afectiunile oncologice raportate in Dolj, in comparatie cu media la nivelul tarii. Am solicitat aceasta situatie intrucat una dintre principalele preocupari in problema riscurilor generate de centrala nucleara de la Kozlodui si depozitul pentru deseuri radioactive in constructie este potentiala expunere radioactiva, printre efectele acesteia numarandu-se dezvoltarea de diferite afectiuni oncologice. Din pacate, cifrele primite nu ne linistesc, ci dimpotriva.
In anul 2015, rata pe tara a incidentei cancerelor la 100.000 locuitori populatie rezidenta a fost de 254,5. In Dolj, era de 396,3. In 2016, la nivelul tarii cifra a fost de 259,49, in timp ce in Dolj era de 398,4, iar in 2017, 257,02 la nivelul tarii si 394,37 la nivelul judetului Dolj.
Rata incidentei in Dolj este mult peste media tarii la categoria de varsta 65+, in 2015 aceasta fiind si aproape dubla in judetul nostru: 688,9 pe tara versus 1178,91 in Dolj. Insa si la categoria de varsta 15-64 de ani diferentele sunt foarte mari, rata incidentei in Dolj depasind cu mult media tarii. Daca rata la nivelul Romaniei este maxim 197, in Dolj aceasta depaseste 260 in fiecare dintre cei trei ani raportati.
Aceste cifre reprezinta un semnal de alarma major si ar trebui analizat serios de catre autoritati, care nu trebuie sa uite ca au o obligatie fata de cetateni si ca unul din drepturile fundamentale ale omului este dreptul la o viata sanatoasa!

Av. Lucian Sauleanu
Presedinte ARC

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.