Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a emis o alertă prin notificări de la agențiile naționale de sănătate cu privire la existența unor loturi falsificate de Ozempic, un medicament pentru diabet care se administrează printr-o soluție injectabilă.
După cum a informat agenţia într-un comunicat, autoritățile sanitare au depistat distribuția stilourilor injectoare preumplute, mecanismul de administrare a acestui medicament, cu numere de serie inactive, motiv pentru care au alertat operatorii de posibile contrafaceri. Aceste stilouri au venit de la firme din Austria și Germania, deși, deocamdată, nu s-a detectat vânzarea lor în farmacii legale și nu au fost raportări de pacienți afectați de contrafacere.
După cum a raportat EMA, stilourile preumplute Ozempic au numere de lot, coduri de bare 2D și numere de serie unice care pot fi urmărite în întreaga UE, așa că atunci când codurile inactive au fost scanate, au fost declanșate alerte pentru presupusele falsuri.
Cazul este investigat de autoritățile sanitare naționale și europene în colaborare cu poliția, în timp ce unitățile și distribuitorii din țările afectate au fost avertizate. De asemenea, EMA a raportat diferențele dintre stilourile contrafăcute și cele originale, care pot fi observate în aspectul lor, așa cum sunt publicate în unele imagini de agenția germană pentru medicamente.
Autoritățile recomandă, în orice caz, să se consulte prospectul pentru a se asigura că nu este un produs contrafăcut, să nu se folosească stilouri preumplute Ozempic suspectate de a fi false și să se returneze produsul în cazul în care ar putea fi fals, deși vânzarea lui nu a fost detectată în farmacii în acest moment. În cele din urmă, EMA le omandă pacienților să cumpere medicamente online numai prin instituții legale.
Întotdeauna sunt mode și acum este moda slăbirii fără efort, spune Alexandru Rafila despre faptul că unele persoane își administrează Ozampic, un medicament pentru diabet care se eliberează doar pe bază de rețetă, pentru a slăbi:
„Nu cred că este bine. induce modificări metabolice serioase”.
„Nu cred că trebuie să ne referim exclusiv la Ozempic. Sigur, întotdeauna sunt mode și acum este moda slăbirii fără efort. Nu cred că este bine, din punct de vedere medical, să iei medicamente fără o prescripție dacă ele se eliberează pe bază de prescripție, mai ales că discutăm de un medicament injectabil”, spune Alexandru Rafila.
El afirmă că medicamentul Ozempic „induce modificări metabolice serioase”. „Nu știu de unde fac rost. Obligativitatea farmaciilor de a elibera aceste medicamente doar pe bază de prescripție există, iar încălcarea ei se sancționează”, încheie ministrul Sănătății.
Views: 0