ALAIUL CALUSULUI OLTENESC Editia a XXI-a

0
150

ALAIUL CALUSULUI OLTENESC Editia a XXI-a 1Consiliul Judetean Dolj si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Dolj, cu sprijinul Primariei si al Consiliului Local Municipal Craiova organizeaza in Duminica Rusaliilor, 16 iunie 2019, incepand cu ora 9:30, Alaiul Calusului Oltenesc – editia a XXI – a.

Peste 120 de calusari din judetele Dolj, Olt si Valcea se vor reuni in Piata Mihai Viteazul, la ora 9:30, pentru traditionala hora in care se prind alaturi de craiovenii dornici sa-i intalneasca in fiecare an.

La ora 10:30, calusarii vor porni in alai pe strada Unirii spre Parcul Nicolae Romanescu, unde vor face dovada maiestriei dansului lor ritualic, in zona Debarcader.

Citeste si :  Sapte victime in urma unui grav accident petrecut in Bradesti

Vor participa cetele de calusari din localitatile doljene: Ciupercenii Noi, Cotofenii din Dos (sat Potmeltu), Dabuleni, Giurgita, Goiesti, Sopot (sat Pietroaia), Simnicu de Sus (sat Lesile), precum si ceata din comuna Francesti – judetul Valcea si cea a Ansamblului folcloric Romanati, Caracal – judetul Olt.

„Calusarii joaca in zilele de la inaltare pana la Rusalii; in acest timp ei cutreiera toate satele si orasele, pururi jucand si saltand, si in tot timpul nu se culca sa doarma intr-alt loc, decat sub acoperisul bisericilor, caci, daca s-ar culca intr-alt loc i-ar munci strigoaicele, sau, cum le zic ei, Frumoasele(…). Calusarii trebuie sa fie primiti in toate casele deoarece se crede, ca de dinsii fug Dinsele si Ielele, care fac rau gospodarilor, pocesc si fura copiii. Dupa terminarea jocurilor, sfarma obiectele sau insigniile lor (iepurele, betele si biciul), le ingroapa, si fug fara sa se uite inapoi, ca sa nu-i poceasca Rusaliile.“ T. Pamfile, „Sarbatorile la romani“

Citeste si :  Amenzi in valoare de 110.000 de lei in urma unei razii a politistilor doljeni

Dansul Calusului a fost inclus in anul 2005 in Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanitatii – UNESCO.

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.