ALDE DOLJ: ACORDUL PENTRU JUSTITIE PROPUS DE ALDE

0
375

ALDE DOLJ: ACORDUL PENTRU JUSTITIE PROPUS DE ALDE 1Deputat Ion Cupa, Vicepresedinte national ALDE: ”Acordul pe care il propunem este un apel la asumarea de catre clasa politica din Romania a unor principii fundamentale prin care sa evitam pe viitor repetarea abuzurilor si practica protocoalelor nelegale iar romanii sa aiba asigurate drepturile si libertatile fundamentale”

ALDE propune partidelor parlamentare semnarea unui ACORD PENTRU JUSTITIE prin care sa fie asumate urmatoarele prevederi:
1.Desecretizarea, denuntarea si abrogarea tuturor protocoalelor incheiate intre SRI si institutiile din sfera justitiei (Inalta Curte, Curti de Apel, Parchet General, DNA, CSM etc.) potrivit recomandarii recentului raport al Comisiei de la Venetia.
2. Retragerea neintarziata din functiile ocupate in prezent in sistemul judiciar a tuturor celor care din 2009 si pana in 2016 au elaborat si semnat protocoalele de colaborare secreta intre SRI si institutiile din sfera justitiei.
3.Infiintarea unei ʺComisii independente pentru adevar si reconciliereʺ, care sa includa specialisti de reputatie internationala si care sa investigheze, in afara oricaror interese partizane, cauzele care au dus la incheierea protocoalelor de colaborare intre SRI si institutiile din sfera justitiei
4.Ministrul justitiei sa fie o persoana independenta politic (si de solida reputatie profesionala) cel putin pana la restaurarea deplina a independentei justitiei si eliberarea deplina a acesteia de sub controlul serviciilor speciale si a factorilor politici care controleaza serviciile
5.Permanentizarea unei colaborari corecte, oneste si intemeiate pe analiza unor fapte si texte verificate cu institutiile europene interesate, intre toate fortele politice si reprezentantii institutiilor din sfera justitiei.
6.Procesul de elaborare a normelor privitoare la organizarea justitiei si la legislatia penala sa incorporeze pe viitor recomandarile Comisiei de la Venetia ori de cate ori acestea vor fi formulate in termeni academici rigurosi, in urma examinarii, compararii si evaluarii unei pluralitati de surse romanesti si care nu vor avea un caracter vadit politic.

Consideram ca asumarea acestor principii in locul unor conflicte politice interminabile este necesara pentru mersul inainte al societatii romanesti.
Principiile pe care ALDE le propune urmaresc sa restabilim un echilibru absolut necesar, prin care romanii, indiferent de optiunea lor politica, sa recastige increderea in Justitie si convingerea ca aceasta nu este folosita ca instrument de eliminare a adversarilor politici incomozi.

BIROUL DE PRESA ALDE DOLJ

Visits: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.