ALDE DOLJ: ESALONAREA DATORIILOR CETATENILOR CATRE ANAF

0
364

ALDE DOLJ: ESALONAREA DATORIILOR CETATENILOR CATRE ANAF 1

Deputat Ion Cupa, presedinte ALDE Dolj: ”Esalonarea datoriilor contribuabililor pe o perioada de minim un an, in cadrul unui calendar prestabilit, ar sluji obiectivului cresterii gradului de colectare a taxelor si impozitelor ”

Reconstructia unei relatii de incredere, transparenta si buna comunicare intre stat si contribuabili este si trebuie sa fie o prioritate pe agenda publica. Decizia Ministerului Finantelor Publice de a clarifica situatia datoriilor la ANAF este binevenita. Prima obligatie revine insa statului, aceea de a -si pune la punct intreaga structura informatica si de a informa contribuabilii, prin comunicari scrise, asupra cuantumului sumelor de achitat, provenite din calcularea la zi a taxelor si impozitelor precum si a penalitatilor aferente perioadelor restante.
Cresterea nivelului de colectare la buget a taxelor si impozitelor este un obiectiv corect. De atins cat mai repede si la un grad cat mai ridicat. Deasemenea dorinta autoritatilor de a digitaliza comunicarea intre stat si contribuabili este una legitima.
Atingerea acestor obiective presupune insa abordari competitive integrate intr-o strategie de actiune coerenta. Ceea ce nu a reusit statul in atati ani sa informeze contribuabilul asupra sumelor datorate nu putem cere celui din urma sa onoreze, adica achitarea restantelor intr-o perioada foarte scurta de timp.
Consideram ca un calendar prestabilit de esalonare a acestor datorii pe perioada unui an de zile (de exemplu) ar fi o decizie corecta si absolut necesara. Este preferabil ca ANAF sa colecteze in mod cert dar mai lent decat sa nu colecteze deloc.
In acelasi timp credem ca procesul de comunicare exclusiv online intre ANAF si contribuabili trebuie sa cunoasca un calendar de minim un an de acomodare pentru toti cetatenii. Nu credem ca toti romanii se vor inscrie in Spatiul Virtual al ANAF pana la sfarsitul lui februarie 2019. Sunt multi oameni fara acces la internet, fara cunostinte digitale minimale, etc. Acestia trebuie tratati egal cu toti ceilalti contribuabili si gasite formule de sprijin pentru ca intr-un orizont de un an de zile acestia sa se poata incadra in obiectivul comunicarii exclusiv online cu Fiscul.
Altfel riscam noi surse de bulversare a sistemului si neatingerea obiectivelor inovatoare legitime, ceea ce nu ar fi deloc de dorit.

BIROUL DE PRESA ALDE DOLJ

Hits: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.