ALDE DOLJ: MAI MULTI BANI PENTRU CERCETARE-INOVARE

0
509

ALDE DOLJ: MAI MULTI BANI PENTRU CERCETARE-INOVARE 1Anisoara Stanculescu, vicepresedinte ALDE Dolj : ” Nu putem spera pe termen lung la cresterea competitivitatii, la reducerea decalajelor si inegalitatilor fara a investi mai multi bani publici si privati in cercetare si inovare ”

Discutiile pe proiectul pe buget si dezbaterea parlamentara care vor avea loc trebuie sa aiba in vedere necesitatea urgenta a cresterii alocarii publice pentru sectorul de cercetare – inovare.
In baza Strategiei Europa 2020 Romania s-a angajat la o tinta de 2% pentru cercetare si inovare ( 1% din fonduri publice + 1% din finantari private si universitare). Aceasta, in contextul in care Comisia Europeana a fixat un obiectiv indraznet de 3%.
Din pacate, in ultimii zece ani, in loc sa facem pasi inainte suntem in regres din perspectiva finantarii publice si a celei din mediul academic (doar finantarea privata si-a respectat angajamentele).Astfel de la un total de 0,55% din PIB in 2008 am ajuns anul trecut la un 0.17% din PIB, adica cca 1,6 miliarde de lei!!!
Peste tot in Europa si in lume inovarea genereaza crestere economica si dezvoltare, atrage forta de munca bine pregatita dar si foarte bine platita. Germania spre exemplu a crescut bugetul de cercetare dezvoltare de la an la an si va depasi probabil in acest an 3% din PIB.
Investitiile in cercetare si inovare reprezinta una dintre cele mai eficiente modalitati de accelerare a procesului de convergenta economica a statelor mai putin dezvoltate ale Uniunii Europene. De aceea acest tip de investitie trebuie sa fie incurajat puternic de catre stat prin politici publice adecvate, in caz contrar procesul de convergenta fiind mult incetinit.
Consideram ca aceasta problema este o prioritate daca vrem ca Romania sa ajunga si din punct de vedere economic a saptea putere a Europei, intr-un orizont de timp mediu. Primul pas este cresterea sumelor alocate finantarii publice in acest proiect de buget pe 2019.
Nu putem spera ca cercetatorii romani sa ramana in tara sau cei plecati sa se intoarca daca mentinem subfinantarea cercetarii si inovarii. Care este, in fapt, o subfinantare a viitorului!

BIROUL DE PRESA ALDE DOLJ

Visits: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.