ALDE DOLJ: MINISTRUL ANTON ANTON(ALDE) ARE SOLUTII PENTRU INFRASTRUCTURA DE ENERGIE CARE DESERVESTE CRAIOVA

0
52

ALDE DOLJ: MINISTRUL ANTON ANTON(ALDE) ARE SOLUTII PENTRU INFRASTRUCTURA DE ENERGIE CARE DESERVESTE CRAIOVA 1Anisoara Stanculescu, presedinte ALDE Craiova: ” Initiativa ministrului energiei, Anton Anton (ALDE) privind sistemul de stocare a energie electrice prin inmagazinarea de gaz metan in depozitele de gaze de la Ghercesti si utilizarea gazului pentru producerea energiei electrice in perioadele critice ale sistemului energetic national, precum si investitiile noi de la Termocentrala II Craiova sunt solutii pentru cresterea eficientei energetice, pe de o parte, si pentru evitarea sincopelor in livrarea agentului termic catre populatie si catre consumatorii industriali, pe de alta parte ”

Initiativele, sustinute pe fundamentare stiintifica si de resurse financiare pot crea solutii durabile pentru comunitati si pentru oameni.
O astfel de initiativa este si cea a Ministrului Energiei, prof.univ. dr. Anton Anton prin care va fi configurat la Ghercesti unul dintre cele mai mari depozite de gaze din tara. Proiectul implica trei elemente principale: centrala de la Craiova, depozitul de gaze naturale de la Ghercesti si energia regenerabila.
Pornind de la conversia centralei de la Craiova de pe carbune pe gaz natural, surplusul de energie eoliana pe care il are Romania va fi folosit pentru inmagazinarea si extractia gazelor naturale din depozitul de la Ghercesti.
In momentele de productie a energiei electrice din surse regenerabile (eoliana si solara) aceasta energie electrica se va consuma prin alimentarea compresoarelor de gaz metan ce vor introduce gazul metan in rezervoare subterane de stocare la presiuni mari, rezervoare din zona Ghercesti.
In momentele de deficit de productie energie electrica, avarii in sistem (declansari / scoateri din functiune pe termen scurt si mediu) , seceta (nivel redus in lacurile de acumulare), lipsa vantului sau temperaturi atmosferice negative (productie redusa de energie electrica in sistemul eolian), pentru evitarea importului de energie electrica la preturi mari, gazul metan stocat in rezervoarele Ghercesti va produce energie electrica si termica in noul grup de 200 MW, pe gaz, in cogenerare de inalta eficienta, implementat la Termocentrala Craiova II.
Pe de alta parte, derularea noilor investitii de la Electrocentrala Craiova II vor asigura continuitatea livrarii de energie termica, atat consumatorilor casnici, cat si celor industriali.
In prima etapa de dezvoltare a proiectului investitional se vor pune in functiune, la sfarsitul lunii aprilie, doua cazane de apa fierbinte, 2×50 t/h cazane ce vor asigura o rezerva de 25-30% din productia de energie termica, la varf de iarna, a termocentralei.
In etapa a-II-a de dezvoltare a proiectului se vor monta si pune in functiune, doua sau mai multe cazane de apa fierbinte, cu termen de finalizare 2020, acestea avand in total 200 Gcal/h.
Prin realizarea acestei etape de dezvoltare se va asigura o rezerva de energie termica de 100%, fapt ce va permite continuitatea alimentarii cu energie termica a consumatorilor casnici din municipiul Craiova si a celor industriali (uzina FORD, aflata in plina dezvoltare), implicit eliminarea/reducerea la zero a intreruperilor in livrarea agentului termic populatiei Craiovei.
Avand o rezerva de 100% a energiei termice, grupurile existente pe carbune se pot opri pentru reparatii si lucrari de amploare pentru o perioada mai mare de timp, existand implicit rezerva de functionare pentru perioada de implementare a noului grup de 200 MW pe gaz in perioada 2021-2024.

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.