ALDE DOLJ: RECTIFICAREA BUGETARA – BANI MAI MULTI DE CINCI ORI FATA DE 2017

0
413
ALDE DOLJ: RECTIFICAREA BUGETARA - BANI MAI MULTI DE CINCI ORI FATA DE 2017 1
ALDE DOLJ: RECTIFICAREA BUGETARA – BANI MAI MULTI DE CINCI ORI FATA DE 2017

Deputat Ion Cupa, Presedinte ALDE Dolj: ”Dupa primele sapte luni din acest an sunt indicii clare ca vom avea o crestere a PIB mai mare cu peste 37 miliarde lei fata de cat estimam iar deficitul bugetar nu depaseste 1,3%”

ALDE a afirmat pe baza de argumente ca Romania se schimba in bine. Datele economico financiare la sapte luni din 2018 confirma prognozele noastre. Nicio secunda nu s-a pus problema lipsei banilor pentru salarii si pensii. Toate veniturile populatiei sunt asigurate pana la finele anului. Inclusiv banii pentru recalcularea pensiilor pentru cei care au lucrat in grupele speciale de munca.
Nu exista nicio problema in asigurarea cheltuielilor privind functionarea institutiilor statului. Rectificarea bugetara va fi una POZITIVA ceea ce arata ca economia romaneasca e pe drumul cel bun.
Dupa primele sapte luni, estimarea veniturilor la bugetul general consolidat pentru acest an a crescut cu aproape 6 miliarde de lei fata de programarea initiala. Comparativ cu anul trecut, la prima rectificare bugetara in acest an avem o suma de peste cinci ori mai mare fata de 2017.

In ceea ce priveste evolutia PIB-ului, comparativ cu estimarea initiala, dupa primele sapte luni din acest an vom avea o crestere a PIB in acest an pana la 945 miliarde lei, mai mare cu peste 37 miliarde lei fata de cat estimam. Dupa primele sapte luni deficitul este de 1,3% din PIB, ceea ce ne ofera suficient spatiu pentru a ne incadra in tinta anuala de 3% asumata prin Tratatul Uniunii Europene.
Prioritatile Coalitiei sunt la acest moment Sanatatea, Educatia, Transporturile si Investitiile. Aici se concentreaza sumele prevazute la rectificare. Totodata, vom asigura toate sumele necesare pentru proiectele de investitii pe care ne-am angajat ca le vom face in acest an, creditele bugetare si de angajament necesare pentru sprijinirea mediului de afaceri, in special prin schemele de ajutor si garantii de stat.

Sanatatea, domeniu prioritar in viziunea noastra de guvernare, a beneficiat de o suplimentare de 891 de milioane de lei, cea mai mare parte din aceasta suma fiind alocata pentru achizitia de echipamente medicale. Se vor achizitiona 300 de incubatoare pentru maternitati, 300 de aparate de testare auditiva pentru nou nascuti si alte echipamente pentru mame si copii. S-au alocat sumele necesare pentru derularea proiectului in colaborare cu Banca Mondiala pentru achizitia de echipamente pentru unitatile de urgenta, aparate de rezonanta magnetica si computere tomograf, dar si screeninguri pentru depistarea precoce a cancerului.
Educatia va beneficia de o suma suplimentara de 178 milioane lei. Acesti bani vor fi utilizati pentru plata burselor, elevilor si studentilor, dar si pentru investitii in unitatile de invatamant.
In domeniul agriculturii, s-au alocat 185 de milioane de lei, fiind prevazuta o suma de peste 110 milioane de lei pentru combaterea si eradicarea pestei porcine. Acesti bani vor fi folositi inclusiv pentru despagubirea fermierilor.
O suma consistenta a fost repartizata autoritatilor locale. Au fost alocati 1,1 miliarde leipentru mentinerea veniturilor comunitatilor locale, cel putin la nivelul anului 2017 si pentru asigurarea sumelor necesare privind hrana elevilor.
La acestia se adauga alte 300 de milioane de lei destinati investitiilor prin Programul National de Dezvoltare Locala, PNDL 1 si PNDL 2, bani care vor fi alocati comunitatilor locale prin Ministerul Dezvoltarii.
Pentru prima data in ultimii patru ani, Transporturile vor primi bani in plus la rectificarea bugetara. Sumele suplimentare sunt destinate sustinerii proiectelor de investitii din domeniul infrastructurii de transport.

Tot in domeniul investitiilor, am alocat in buget 21 de milioane lei pentru pregatirea a 21 de proiecte de investitii prin parteneriat public – privat in infrastructura de transport, in sanatate, agricultura si turism.
Exista, de asemenea, o suplimentare importanta de fonduri in programul Rabla privind acordarea a inca 30.000 de tichete pentru achizitia de autoturisme, astfel vom ajunge la 50.000 de tichete alocate in acest an programului RABLA, dublu fata de anul 2017. Totodata, demaram un program pentru innoirea aparaturii electrocasnice pentru a incuraja achizitia de aparate performante cu consum redus de energie.
Toate aceste linii de finantare arata ca guvernul din care ALDE a facut parte si-a facut treaba iar apocalipsa profetita de mica Opozitie nu a fost decat un exercitiu nefericit de imaginatie si manipulare a opiniei publice.

BIROUL DE PRESA ALDE DOLJ

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.