ALDE DOLJ: STOP POLUARII NUCLEARE IN DOLJ!

0
873

ALDE DOLJ: STOP POLUARII NUCLEARE IN DOLJ! 1Dr.AMELIA DRACEA, Vicepresedinte ALDE Dolj: ” Doljenii trebuie informati si consultati cu privire la impactul operatiunilor ce se desfasoara la centrala nucleara de la Kozlodui asupra vietii lor”

Cresterea in judetul nostru a numarului de imbolnaviri de cancer, atat la adulti cat si la copii, cauzate de radiatii nucleare precum si perspectiva dezvoltarii activitatii nucleare la centrala de la Kozlodui impun o actiune urgenta la nivelul deciziei politice. Si o mobilizare civica pe masura.
Eforturile laudabile facute in ultimii ani de ONG-urile locale trebuie canalizate pe un palier superior de presiune asupra autoritatilor locale si centrale.
Cazurile de leucemie la copii au crescut in judet de 3-4 ori iar jumatate dintre acestea sunt localizate in partea de sud a Doljului. 75% dintre copiii bolnavi de cancer din sudul tarii sunt in Dolj! Suntem pe primele locuri la incidenta cancerelor la adulti la nivel national.
Nu putem insa doar monitoriza pasiv pierderea de vieti omenesti si multiplicarea suferintelor atator oameni in special din sudul judetului dar si din Craiova.Trebuie sa actionam!
Din informatii publice stim ca in pofida vechimii/ expirarii surselor de exploatare, reactoarele 5-6 de la Kozlodui, au primit (reactorul 5 in 2017) sau vor primi (reactorul 6 in acest an) autorizatii de exploatare pentru inca 10-30 de ani. Mai mult, se pregateste activarea reactorului 7 al centralei, o sursa suplimentara si mult mai puternica (1200MW) de radiatii care va afecta si mai tare judetul nostru. Deasemenea proiectul marelui depozit (350.000 tone de deseuri radioactive) de la Kozlodui, la 3-4 km de Dunare poate deveni o sursa majora de contaminare radioactiva a mediului si la nivelul Doljului, incluzand solul si sursele de apa(risc de contaminare ireversibila a Dunarii, a pamantului irigat cu apa din Dunare, a produselor alimentare realizate in aceste zone)
Nu stim sa existe vreo fundamentare a acestor decizii (si) pe baza unor analize serioase de risc tranfrontaliere.
Conform legislatiei internationale exista o obligatie a consultarii populatiei din toate zonele de risc. Toti doljenii din zonele de risc: Craiova, Bechet, Bailesti, Calafat, Gighera, Ostroveni, Calarasi, Listeava si altele trebuie sa fie consultati cu privire la deciziile privind impactul activitatii de la Kozlodui asupra vietii si sanatatii lor.
Asigurarile date ca, pe de o parte, tehnologiile folosite in activitatea de productie nucleara dar si de depozitare a deseurilor radiocative iar pe de alta parte masuratorile nivelului de radioactivitate, sunt conforme cu standarde noniinvazive (care nu afecteaza viata oamenilor) nu mai sunt suficiente. In paralel cu reducerea impactului trebuie luate decizii privind reducerea acestei activitati si stoparea proiectului privind depozitul de deseuri radioactive.
Centrala nucleara de la Kozlodui din Bulgaria ramane un risc major, cu atat mai mare pe masura dezvoltarii activitatii de productie dar si de depozitare deseuri radioactive, un risc permanent asupra mediului si sanatatii populatiei din sudul judetului Dolj dar si din Craiova.
ALDE se opune proiectului depozitului de deseuri radioactive de la Kozlodui.
”Exista limite privind doza de radiatii.Un individ nu poate primi mai mult de 1 milisivert/an de la toate unitatile/ activitatile generatoare de radiatii. Este nevoie urgenta de achizitionarea si instalarea mai multor dozimetre de arie cu avertizoare de depasire a pragului, cu acces in timp real al cetatenilor(poate printr-o aplicatie pe telefoanele mobile) la datele inregistrate” -precizeaza medicul-oncolog Amelia Dracea, proaspatul vicepresedinte ALDE Dolj.

ALDE Dolj va lansa o campanie de informare si dezbatere publica si va insista prin reprezentantii sai ca pe ordinea de zi a decidentilor publici sa figureze aceasta problema intre prioritati.
”Speram prin aceasta campanie sa constientizam cat mai multi cetateni doljeni asupra riscurilor uriase care ii pandesc din cauza poluarii nucleare. Sunt medic oncolog si stiu cu ce ne confruntam zi de zi. Vrem in acelasi timp sa responsabilizam cat mai multi membri ai consiliului municipal Craiova, ai celorlalte autoritati locale la actiune si decizie in conformitate cu dreptul legitim, constitutional al cetatenilor la un trai decent-art.47(1) si la un mediu sanatos- art.35(1,2,3)”- a mai precizat Amelia Dracea, vicepresedinte ALDE Dolj.

Views: 12

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.