ALDE DOLJ: TRAIUL DECENT TREBUIE SA DEVINA REALITATE IN ROMANIA

0
155

ALDE DOLJ: TRAIUL DECENT TREBUIE SA DEVINA REALITATE IN ROMANIA 1Anisoara Stanculescu, Presedinte ALDE Craiova: ”Sunt foarte multi oameni care muncesc insa traiesc sub limita saraciei datorita veniturilor obtinute care nu le permit un trai decent ”

Tema cresterii salariilor in Romania nu poate fi una epuizata atata vreme cat peste 1 milion de romani care muncesc traiesc sub limita saraciei. Este inacceptabil intr-o societate de tip european ca oameni care sunt pe piata muncii sa nu beneficieze de resursele adecvate pentru ceea ce numim un trai decent pentru ei si familiile lor.
Constitutia Romaniei spune la art.47, alin 1 ca:”Statul este obligat sa ia masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala, de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent”
Consideram ca notiunea de trai decent trebuie sa depaseasca faza teoretica/retorica si sa devina cuantificabila, masurabila in Romania, si pe aceasta baza sa se constituie in realitate palpabila.
Este nevoie de o dezbatere publica serioasa despre tipul si valoarea resurselor necesare pentru asigurarea unui trai decent in societatea romaneasca. Din aceasta perspectiva a traiului decent sunt laudabile si binevenite toate eforturile de cercetare care se fac pentru fundamentarea unui cos minim de consum.
Acest cos minim de consum (care sa tina cont de rata inflatiei, evolutia preturilor si alte influente semnificative) ar putea fi baza pentru stabilirea salariului minim in Romania.
Un asemenea criteriu precum cosul minim de consum ar fi util si pentru mediul de afaceri, mai ales pentru companiile cu pondere crescuta a contractelor individuale de munca pe salarii minime. Actorii economici vor avea astfel posibilitatea sa estimeze care va fi evolutia costurilor cu salariile, ceea ce inseamna mai multa predictibilitate, atat de revendicata pe buna dreptate de catre acestia.

BIROUL DE PRESA ALDE DOLJ

Lasa un comentariu aici !

Da o stea articolului !

0 / 3 Privacy Policy

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.