ALDE DOLJ:CINE ARE INTERESUL SA AFECTEZE SECURITATEA ENERGETICA A ROMANIEI?!

0
128

Deputat Ion Cupa: ”Este nevoie de o dezbatere serioasa asupra modului in care sunt aparate interesele legitime ale statului roman”

O actiune cu implicatii majore asupra securitatii energetice a Romaniei se deruleaza, in aceste zile, fara ca principalii responsabili in statul roman sa exprime vreun punct de vedere.
Toate unitatile miniere de cariera care deservesc Complexul Energetic Oltenia au acorduri de mediu contestate in instanta la Tribunalul Bucuresti de catre Bankwatch – un ong international de mediu foarte influent.

Astfel, Acordul de mediu din data de 2. 01. 2016, dat de Agentia pentru Protectia Mediului Gorj pentru Societatea Complexul Energetic Oltenia, sucursala Divizia miniera Targu Jiu, Unitatea miniera de cariera Rosia, tocmai a fost anulat, printr-o hotarare definitiva a Curtii de Apel Bucuresti, motivarea instantei urmand sa apara in 10 -15 zile.
In aceste conditii, daca Unitatea Miniera Cariera Rosia – cea mai mare cariera de carbune din Europa- se inchide ( ea asigura 35% din alimentarea TERMO Rovinari), unul din grupurile TERMO Rovinari este nevoit, la randul sau, sa se inchida. Efectele economice si sociale vor fi extrem de grave. CEO risca sa fie puternic destabilizat economic iar sute de familii vor fi afectate de pierderea locurilor de munca.
Foarte important de retinut faptul ca acesta este primul dosar -din cele cateva zeci de dosare aflate pe rol- in care instanta a dat o hotarare definitiva. Acest lucru poate crea un precedent nefast si pentru celelalte dosare in care se cere, de catre Bankwatch, inchiderea carierelor care deservesc CEO Oltenia.
Fac un apel, in calitate de parlamentar din Oltenia, catre toti factorii responsabili din statul roman sa se aplece cu atentie asupra acestei realitati cu potential exploziv din economia romaneasca.

Citeste si :  INS: 4,6 milioane de romani sunt saraci. Cele mai afectate regiuni sunt Moldova si Oltenia

Cine si in ce fel a reprezentat interesele CEO in acest proces?! Ce a generat pierderea procesului la Curtea de Apel Bucuresti dupa ce procesul fusese castigat in toate celelalte instante?! Ce se va intampla cu celelalte dosare?
Opinia publica are dreptul sa stie realitatea. Conducerea CEO, Ministerul Energiei, ceilalti actori cu responsabilitati publice trebuie sa ofere raspunsuri si solutii.
Oprirea activitatii la cariere ar insemna ingroparea CE Oltenia si afectarea grava a securitatii energetice a Romaniei! Cine are interesul ca acest lucru sa se intample?!
Guvernul Romaniei ar putea si trebuie sa intervina cu o solutie, chiar daca, mai intai, cu una pe termen scurt – dispunerea continuarii activitatii temporare fara aviz la Cariera Rosia. Pentru asta trebuie sa avem insa un guvern functional, cu ministru la Energie. Adica sa iesim din acest blocaj total pagubos.

Nu mai e timp de pierdut cu dezbateri sterile, fara orizont.
Sunt teme majore pe agenda reala a societatii noastre care trebuie abordate frontal.
Partidele politice si liderii lor trebuie sa inteleaga repede provocarile majore la adresa Romaniei carora trebuie sa le dea raspunsuri clare si competitive.
Pana nu e prea tarziu!

Citeste si :  Meteo:Avertisment de ultima ora al meteorologilor: Cod galben de fenomene periculoase prelungit

ION CUPA
Deputat ALDE de Dolj

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.