Alegeri prezidentiale 2019 Calendarul procesului electoral si alte reguli care trebuiesc stiute

0
70

Campania electorala pentru primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale se desfasoara in intervalul 12 octombrie – 9 noiembrie.

Procesul electoral si perioada electorala
Procesul electoral reprezinta totalitatea actiunilor si evenimentelor intreprinse de candidati, autoritatile centrale sau locale etc., in perioada electorala, adica inaintea campaniei electorale, in timpul campaniei electorale, in ziua votului, pana la publicarea in Monitorul Oficial a rezultatului alegerilor. Perioada electorala aferenta alegerilor prezidentiale din 2019 a inceput la 28 august si se va incheia la 15 noiembrie, daca are loc un singur tur. In cazul organizarii unui al doilea tur de scrutin, perioada electorala se va incheia dupa data de 28 noiembrie, potrivit Hotararii de Guvern privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea actiunilor necesare pentru alegerea Presedintelui Romaniei in anul 2019, din 27 august 2019.

Perioada electorala este acea perioada de timp cuprinsa intre ziua aducerii la cunostinta publicului a datei alegerilor si data publicarii rezultatelor finale in Monitorul Oficial.

Campania electorala pentru primul tur de scrutin (12 octombrie-9 noiembrie)
Campania electorala aferenta primului tur de scrutin incepe la 12 octombrie si se incheie la 9 noiembrie, ora 7.00.
Primarii, cu sprijinul prefectilor, trebuie sa faca publice, pana la 12 octombrie, numarul circumscriptiilor electorale, precum si delimitarea si numerotarea sectiilor de votare.

Citeste si :  Prezenta la vot record in diaspora!

1 noiembrie este data pana la care prefectii si Ministerul Afacerilor Externe confectioneaza stampilele birourilor electorale pentru sectiile de votare din tara si din strainatate.
Pana la cel tarziu 8 noiembrie, primarii au obligatia de a intocmi si tipari listele electorale permanente, in doua exemplare.

Zilele votarii (8, 9, 10 noiembrie – primul tur pentru romanii din afara granitelor). Zilele votarii pentru prezidentiale sunt, pentru alegatorii care voteaza pe teritoriul tarii, 10 noiembrie (primul tur de scrutin) si 24 noiembrie (al doilea tur).

Alegatorii din afara tarii, au posibilitatea, in premiera dupa 1989, sa voteze pe parcursul a trei zile consecutive. Sectiile de votare din strainatate vor fi deschise, dupa cum urmeaza: vineri, 8 noiembrie, intre orele 12.00-21.00; sambata, 9 noiembrie 2019, intre orele 7.00-21.00; duminica, 10 noiembrie 2019, intre orele 7.00-21.00, cu posibilitatea prelungirii in fiecare zi pana cel mai tarziu la ora 23.59, in cazul in care in sediul sectiei sau in afara acesteia se mai afla alegatori care asteapta sa voteze, informeaza site-ul AEP.

In privinta alegatorilor care au optat pentru votul prin corespondenta, acestia trebuie sa expedieze plicul cu votul exprimat, astfel incat acesta sa ajunga la sediul biroului electoral pentru votul prin corespondenta din tara sau din afara tarii, pana la cel tarziu 7 noiembrie 2019. Daca plicul nu ajunge la timp pentru a fi validat, alegatorul va fi notificat sa se indrepte spre cea mai apropiata sectie de votare.

Citeste si :  Primul candidat la prezidentiale respins de BEC si doi concurenti acceptati in alegeri!

In ziua votarii, inainte de inceperea votului, presedintele biroului electoral al sectiei de votare, in prezenta celorlalti membri, verifica urnele, listele electorale, buletinele de vot si stampilele. De asemenea, acestia aplica stampilele de control pe ultima pagina a fiecarui buletin de vot apoi inchid si sigileaza urnele.

Alegatorii care voteaza pe teritoriul tarii si care la ora 21.00 (cand se incheie votarea) se afla la sediul sectiei de votare sau se afla la rand in afara sectiei de vot, pot sa isi exercite dreptul de vot pana la cel mult ora 23.59.Tot in ziua votarii, la 10 noiembrie, dupa ora 21.00, Biroul electoral pentru votul prin corespondenta desigileaza urnele si plicurile interioare si incepe numaratoarea voturilor.

Dupa zilele votarii
In perioada de dupa ziua votului de la primul tur de scrutin, are loc numaratoarea voturilor de catre birourile electorale si transmiterea lor catre BEC (11-13 noiembrie).

Pana la 12 noiembrie, candidatii care au participat la alegeri, precum si partidele sau aliantele pot depune la Curtea Constitutionala cereri pentru anularea alegerilor pe motive de frauda electorala.Pana la cel tarziu 14 noiembrie, BEC trebuie sa inainteze Curtii Constitutionale procesele-verbale cu rezultatele centralizate, pentru a fi validate si publicate in Monitorul Oficial.

22, 23 si 24 noiembrie – al doilea tur de scrutin

Citeste si :  Republica Moldova alege intre Est si Vest

In cazul in care niciun candidat nu intruneste, in primul tur de scrutin, o majoritate absoluta (majoritatea de voturi ale alegatorilor inscrisi in listele electorale), Curtea Constitutionala trebuie sa aduca la cunostinta publica, pana la 15 noiembrie 2019, numele celor doi candidati care vor participa la al doilea tur de scrutin.

Campania electorala pentru cel de-al doilea tur de scrutin incepe pe 15 noiembrie, iar ziua votarii pentru cetatenii care voteaza in tara, este 24 noiembrie. La fel ca in primul tur, cetatenii romani care voteaza in afara tarii, pot vota pe parcursul a trei zile: 22, 23 si 24 noiembrie, in aceleasi intervale orare.

Pana la 26 noiembrie, partidele si candidatii pot adresa Curtii Constitutionale cereri privind anularea alegerilor pe motive de frauda electorala, iar pana la 28 noiembrie, BEC trimite Curtii rezultatele centralizate ale votului.Dupa primirea rezultatelor de la BEC, Curtea valideaza alegerile si rezultatele se publica in Monitorul Oficial.

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.