ALERTA Apa de la robinetele apartamentelor din Bucuresti NU ESTE POTABILA: Anuntul facut de Ministerul Sanatatii

0
77

ALERTA Apa de la robinetele apartamentelor din Bucuresti NU ESTE POTABILA: Anuntul facut de Ministerul Sanatatii 1Distribuitorul de apa potabila pentru Bucuresti a utilizat pentru tratarea apei o cantitate mare de clor, necesara in conditiile in care pe 29 ianuarie 2019 s-a produs o poluare cu amoniu pe raul Arges, in urma topirii masive de zapada, anunta Ministerul Sanatatii.

Ca urmare a acestui fapt, miercuri, 30 ianuarie 2019, au fost primite la Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti (DSPMB) mai multe sesizari privind calitatea apei potabile de la locuitorii din sectoarele 5 si 6 din Capitala.

“In urma sesizarilor, personalul de specialitate DSPMB a recoltat mai multe probe din reteaua de apa potabila in cele doua sectoare. Rezultatele preliminare ale probelor de laborator au relevat faptul ca, in toate cele 5 puncte de recoltare, valorile determinate pentru clorul liber rezidual si clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislatia in vigoare”, arata Ministerul Sanatatii, intr-un comunicat de presa.

Potrivit specialistilor INSP in domeniul apei potabile, rezultatele partiale nu reprezinta un motiv de ingrijorare a populatiei privind posibilele efecte ale consumului de apa din reteaua publica de distributie.

“Conform ghidurilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a fost dovedit faptul ca in cazul consumului de apa hiperclorinata, masura aplicata in acest moment de operatorul de apa, nu exista riscul de aparitie a unor efecte acute sau cronice asupra sanatatii. Aceeasi sursa informeaza ca valoarea crescuta cu peste 0,5 mg la litru a clorului determina doar aparitia disconfortului organoleptic, adica percepere gust modificat si miros si nu exista alte efecte pe termen lung”, mai arata Ministerul Sanatatii.

Citeste si :  Fotbal : Delegatia echipei Universitatea Craiova a ajuns in tara !

Cu toate acestea, pana la obtinerea rezultatelor finale ale probelor prelevate, specialistii recomanda locuitorilor Capitalei ca apa din reteaua publica sa nu fie folosita pentru baut, prepararea hranei sau in igiena personala. Acestia recomanda utilizarea apei imbuteliate, apa potabila din surse (foraje) autorizate sanitar sau fantani publice la care este afisata inscrierea ,,apa este buna de baut”.

“De asemenea, mentionam ca DSPMB analizeaza zilnic probe de apa din reteaua publica sau de la statiile de tratare pentru parametrii microbiologici, dezinfectantul rezidual (clor rezidual liber) si clorul total. Din cele 10 probe de apa prelevate in data de 30 ianuarie 2019 din punctele fixe de recolta din sectorul 3 Bucuresti, 9 dintre ele au fost conforme pentru clorul rezidual liber, iar una dintre ele a prezentat clor rezidual sub limita de detectie. Parametrii microbiologici sunt in lucru, rezultatele fiind finalizate in 48 de ore de la recoltare”, potrivit sursei citate.

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.