Guvernul intentioneaza sa adopte saptamana viitoare, probabil chiar luni, Codul Administrativ prin ordonanta de urgenta, au declarat surse guvernamentale pentru G4Media.ro.
Potrivit proiectului de OUG, obtinut de G4Media.ro, sunt pastrate majoritatea prevederilor controversate din legea care a fost declarata neconstitutionala: pensiile speciale pentru alesii locali (primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de CJ), reducerea majoritatii cu care se pot lua deciziile privind patrimoniul localitatilor de la doua treimi la jumatate plus unu si cresterea numarului angajatilor din primarii.
Potrivit unor juristi consultati de G4Media.ro, urgenta nu se justifica in acest caz, astfel ca o OUG pe Codul Administrativ ar putea fi declarata neconstitutionala.
In noiembrie 2018, Curtea Constitutionala a decis, cu unanimitate de voturi, ca legea privind Codul Administrativ este neconstitutionala in integralitate pe motive extrinseci.
Actul normativ a fost respins deoarece, in cadrul procedurilor de adoptare, Parlamentul a incalcat principiul bicameralismului, ceea ce insemna ca procedura parlamentara trebuia reluata de la zero.
Un alt motiv care a stat la baza deciziei CCR a fost ca initiatorii Codului Administrativ nu au solicitat avizul obligatoriu al Consiliului Economic si Social. ”Legea te obliga sa soliciti acest aviz. Chiar daca ei nu trimit raspuns sau daca avizul este negativ, este obligatoriu sa-l ceri”, au explicat oficiali din cadrul Curtii.
Codul administrativ a fost adoptat pe 9 iulie de Camera Deputatilor in calitate de for decizional cu 175 de voturi “pentru”, 33 “impotriva” si 15 abtineri.
Una dintre prevederile proiectului de OUG privind Codul Administrativ vizeaza cresterea numarului de angajati in primarii, masura care, au explicat surse din administratia locala pentru G4Media.ro, este menita sa fidelizeze alesii locali. Astfel, primarii de comune vor avea voie sa angajeze doi consilieri, spre deosebire de unul singur in prezent, desi sunt primarii atat de sarace, incat nu isi permit sa plateasca nici macar personalul minim pe care il au in prezent. O a doua masura este transformarea viceprimarului in demnitar, lucru care inseamna ca acesta va avea propriul cabinet de lucru, cu propriul consilier.
Una dintre cele mai importante prevederi ale proiectului de OUG privind Codul Administrativ sunt pensiile speciale pentru primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de Consilii Judetene.
Modul de calcul al pensiei speciale pentru alesii locali este similar celui pentru pensiile speciale ale parlamentarilor: produsul numarului lunilor de mandat cu 0,4% din indemnizatia bruta lunara aflata in plata.
Pensia speciala se acorda cu conditia ca persoana respectiva sa fi avut minimum un mandat intreg de primar, viceprimar, presedinte sau vicepresedinte de Consiliu Judetean, iar in calcul se iau maximum trei mandate.
De asemenea, pensia speciala se cumuleaza cu orice alt tip de venit, inclusiv pensia normala, si se plateste din bugetul ministerului responsabil cu administratia publica.
Nu beneficiaza de pensia speciala persoana condamnata, in calitate de ales local, pentru infractiuni de coruptie.
O alta prevedere a proiectului de OUG privind Codul administrativ vizeaza ca deciziile privind patrimoniul unitatilor administrativ teritoriale vor putea fi luate cu jumatate plus unu din numarul consilierilor locali sau judeteni, fata de majoritatea de doua treimi, necesara in prezent.
Propunerea de modificare a fost facuta de Ministerul Dezvoltarii, unde a fost scris proiectul de Cod Administrativ, care a preluat practic un amendament depus de Darius Valcov in 2015 la legea administratiei publice locale.
Potrivit noii prevederi, cele mai multe decizii privind patrimoniul, inclusiv inchirierea sau concesionarea, se vor lua cu jumatate plus unu din numarul total al consilierilor.
Majoritatea de doua treimi a ramas doar in ceea ce priveste deciziile de vanzare, cumparare, schimb sau donatie a proprietatilor imobiliare aflate in patrimoniul oraselor, comunelor si judetelor.
Practic, Romania risca sa piarda alocarea financiara a programului pentru perioada 2014-2020, adica 553,19 milioane de euro.
Documentul, atasat aici:
https://www.facebook.com/presada.florina/photos/a.366657663668074/879470145720154/?type=3
Proiect OUG Cod Administrativ by on Scribd
Views: 0