CCR a admis, in 16 ianuarie, sesizarea Camerei Deputatilor referitoare la existenta unui conflict intre Parlament si Ministerul Public care prevede, printre altele, ca efectele protocoalelor continua sa se produca, chiar si dupa denuntarea lor.
Curtea Constitutionala a Romaniei anunta ca parchetele si instantele judecatoresti sunt cele care vor stabili daca s-a incalcat legea prin depasirea competentelor, in cazul dosarelor care au la baza acte efectuate in baza protocoalelor secrete dintre Ministerul Public si SRI.
Jurnalistul Ionut Cristache a prezentat, un raspuns al Sectiei de Combatere a Coruptiei din cadrul DNA, un document, raspuns la o solicitare a unui avocat, in care se arata ca procurorii vor pune la dispozitie actele de urmarire penala efectuate in baza protocolului cu SRI doar daca sunt identificate foarte precis dosarul si actul prin care s-a efectuat colaborarea cu SRI.
Documentul ne arata ca procurorii DNA au evidente doar pe hartie si este posibil ca in anumite cazuri, daca avocatii vor face contestatie in anulare invocand faptul ca cercetarea penala s-a facut ilegal prin prisma faptului ca SRI a intervenit, acestia sa nu le poata obtine pentru ca nu vor cunoaste exact care sunt situatiile in care s-a colaborat cu SRI.
Este posibil ca, in viitor, procurorii DNA sa speculeze aceasta situatie si la anumite procese sa nu poata fi admisa contestatia in anulare pentru ca nu se poate dovedi exact care a fost rolul SRI.
Views: 0