Paracetamolul este unul dintre medicamentele extrem de utilizate în România. Acesta are o serie de efecte secundare, care sunt trecute pe prospect. Însă oamenii de știință din SUA au venit cu o concluzie uimitoare în urma unei cercetări îndelungate.
Americanii au descoperit că un efect secundar al paracetamolului îl reprezintă atenuarea reacţiile emoţionale ale oamenilor.
Oamenii de ştiinţă au demonstrat anterior că paracetamolul (sau acetaminofen) are mai multe efecte, nu doar reducerea durerii. Într-un studiu, oamenii care au luat acest medicament au resimţit nu doar o atenuare a durerii fizice, ci şi o diminuare a durerii emoţionale, sugerând că ambele senzaţii sunt controlate în creier de „circuite” similare, informează descopera.ro.
Cel mai recent studiu, publicat în revista Psychological Science, sugerează că acetaminofenul ar putea avea şi alte efecte, dincolo de uşurarea durerii, şi ar putea duce la o scădere în intensitate a reacţiilor emoţionale în general.
„Pe lângă utilizarea în combaterea durerii, acetaminofenul poate fi văzut ca un medicament universal de atenuare a reacţiilor emoţionale”, a declarat Geoffrey Durso, psiholog în cadrul Ohio State University.
Ce se întâmplă după ce murim
Probabil fiecare dintre noi s-a întrebat cel puțin o dată ce se întâmplă după ce ajungem la capătul vieții. Ei bine, mai mulți oameni de știință au făcut o descoperire de-a dreptul uimitoare, pe care au ales să o facă și publică. Se pare că unele părţi ale corpului ar rămâne încă funcţionale şi la câteva zile după ce restul corpului încetează să mai funcţioneze.
Descoperirea ar putea schimba modul în care privim transplantul de organe. La şoareci, peste 515 de gene au funcţionat la capacitate maximă până la 24 de ore de la deces. La peştele zebră, 548 de gene au rămas funcţionale patru zile la rând, după ce animalul a decedat, potrivit sciencealert.com.
Cercetările anterioare au identificat un mănunchi de gene din cadavre umane, care au rămas active timp de 12 ore, de la ora decesului. Această descoperire este de mare interes și ar putea revoluționa medicina. Mai mult decât atât, multe vieți ar putea fi salvate și nu ar mai exista atât de multe probleme la capitolul donări de organe.
Oamenii de știință vor continua să cerceteze această zonă și speră să ajungă la concluzia pe care foarte mulți o așteaptă. Deocamdată premisele sunt unele foarte bune și tot ceea ce au descoprit până acum reprezintă un pas imens.
Views: 0