Refluxul gastroesofagian este un proces normal, fiziologic care consta in deplasarea retrograda, fara efort, a continutul gastric catre esofag. Refluxul gastroesofagian apare de mai multe ori pe zi, in special dupa mese voluminoase, fara sa produca simptome sau leziuni ale mucoasei esofagiene.
Boala de reflux gastroesofagian apare cand cantitatea de continut gastric care reflueaza in esofag este peste limitele normale, determinand aparitia simptomelor, asociate sau nu cu leziuni esofagiene (ex. esofagita). Aceasta este consecinta depasirii mecanismelor normale antireflux.
Boala digestiva cronica numita reflux gastroesofagian provoaca o regurgitare acida a alimentelor si o senzatie neplacuta de arsura. Afla ce produse alimentare este recomandat sa eviti daca te confrunti cu aceste simptome.
Daca suferi de reflux gastroesofagian, trecerea la o dieta vegetariana te poate ajuta sa uiti de boala o perioada mai lunga. Continutul ridicat de grasimi din carne, cum este carnea de porc, de miel sau de vita, declanseaza productia de acid si dureaza mai mult sa treaca prin stomac in timpul procesului de digestie. Daca nu poti renunta definitiv la carne, rezuma-te numai la o portie pe saptamana. De asemenea, alimentele prajite, inclusiv cartofii, sporesc riscul de reflux gastroesofagian datorita continutului ridicat de grasimi. Chiar daca prajesti peste sau carne cu ulei de masline, nu scade probabilitatea arsurilor la stomac. Prepararea lor prin fierberea sau la cuptor sunt optiuni mai bune.
Produse lactate cu continut ridicat de grasimi precum inghetata, iaurtul, untul, laptele, branza se numara printre principalii indicatori ai arsurilor la stomac.
Views: 0