Amenajarea primei platforme pe care sunt instalate containerele ingropate destinate colectarii deseurilor in Craiova a fost finalizata

0
632

Amenajarea primei platforme pe care sunt instalate containerele ingropate destinate colectarii deseurilor in Craiova a fost finalizata vineri, la evenimentul de receptie a lucrarilor participand presedintele Consiliului Judetean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, si primarul municipiului, Mihail Genoiu.
Investitia este realizata in cadrul unui proiect cu finantare europeana in valoare totala de aproape 54 de milioane de euro si prevede amenajarea a 438 de platforme, pe care vor fi instalate 759 de containere de diferite capacitati, precum si furnizarea a 15 utilaje specifice, pentru gestionarea acestora.
„Suntem prezenti la un eveniment cu totul special, pentru ca astazi avem prima platforma pentru deseuri amenajata in municipiul Craiova. De altfel, contractul pentru furnizarea si montarea containerelor ingropate este ultimul aflat in derulare din cele 7 contracte semnate in vederea crearii sistemului de management integrat al deseurilor in judetul nostru. Iata, ne aflam in linie dreapta cu aceasta investitie de 7,5 milioane de euro numai pentru Craiova, iar in perioada urmatoare cu siguranta vor fi receptionate noi platforme, pentru ca se lucreaza deja in mai multe zone din oras.

Prin intermediul proiectului «Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Dolj», incercam sa aducem un plus de civilizatie, iar cei care merg mai des in strainatate au putut vedea astfel de instalatii in marile orase ale Europei. De acum intram si noi in aceasta categorie. Speram ca, in cel mai scurt timp, sa putem avea montate toate containerele prevazute in contract. Acest proiect nu era posibil fara implicarea nemijlocita a doamnei Lia Olguta Vasilescu si va readuc aminte ca, in urma cu cativa ani, am fost impreuna in municipiul Slatina pentru a vedea cum functioneaza aceste instalatii complexe, pe care autoritatile locale din Olt le operau deja. Decizia pe care am luat-o atunci impreuna a fost de a introduce acest sistem si in Craiova, lucru pe care, prin eforturi comune, il realizam astazi”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa.

Primarul municipiului Craiova, Mihail Genoiu, a afirmat ca implementarea proiectului de amenajare a platformelor pentru deseuri reprezinta un moment important pentru comunitate. „Ma bucur ca incep sa fie amenajate primele platforme ingropate in municipiul Craiova, pentru ca ele aduc un plus de confort, de curatenie, de civilizatie orasului nostru. In momentul in care vor fi montate aceste instalatii in tot municipiul, va trebui sa dispara mirosul, dar si gunoiul din jurul acestor containere. Vom realiza investitii in continuare pentru protejarea lor, iar primul pas pe care trebuie sa-l facem pentru a pastra aceste containere ingropate intr-o stare buna si pentru a nu fi deteriorate este sa asiguram monitorizarea video a lor. Este foarte important acest aspect, mai ales dupa experienta pozitiva pe care am avut-o cu montarea camerelor in Parcul «Nicolae Romanescu». Prin implementarea acestui proiect, facem un pas inainte, iar noi, ca oras, in fiecare clipa demonstram ca suntem capabili sa tinem pasul cu tot ce este nou, cu tot ce este frumos”, a subliniat primarul Mihail Genoiu.

La randul sau, vicepresedintele CJ Dolj Cosmin Vasile a spus: „Vreau sa-i felicit pe toti colegii care implementeaza acest proiect de ani de zile, caci suntem deja la cel de-al saptelea contract pe care il derulam in cadrul «Sistemului de management integrat al deseurilor in judetul Dolj». Acest ultim demers este unul de o importanta deosebita si, odata cu el, vom scapa de deseurile aruncate la intamplare, dar si de mirosul neplacut din jurul containerelor. Acum, trebuie sa trecem la urmatoarea etapa, cea de constientizare a populatiei, si sa incepem sa colectam selectiv. Imi doresc sa finalizam cat mai repede si sa vedem cel de-al 759-lea container montat in cel mai scurt timp. De mentionat este faptul ca, pana in prezent, au fost obtinute 73 de autorizatii de construire pentru realizarea platformelor, iar alte 47 se afla in curs de elaborare.”

Viceprimarul municipiului Craiova Adrian Cosman a declarat: „In aceste zile, implementam in Craiova un program-pilot, prin intermediul caruia am montat in oras mai multe containere pentru colectarea selectiva a deseurilor. Noi ne dorim ca, in municipiul nostru, aceasta rata a colectarii pe tipuri de gunoi sa fie cat mai mare. Pana in acest moment, am achizitionat un numar de 33 de recipiente, pe care am reusit sa le montam in toate zonele Craiovei, urmand ca de anul viitor sa aducem mai multe.”

Marius Croitoru, reprezentantul European Waste Tehnology, companie care implementeaza contractul pentru amenajarea platformelor pe care sunt instalate containerele ingropate destinate colectarii deseurilor in Craiova, a precizat: „Ne bucuram ca incepem acest proiect de montare a containerelor ingropate si speram ca in cel mai scurt timp sa-l ducem la bun sfarsit. Echipele noastre vor lucra in mai multe locuri odata, intrucat noi ne-am propus sa executam astfel de actiuni pe patru amplasamente zilnic. Speram ca in 45 de zile sa finalizam amenajarea platformelor pentru care exista deja autorizatie de construire.”

Lucrarile pentru amenajarea celor 438 de platforme destinate amplasarii containerelor ingropate in municipiul Craiova se deruleaza in cadrul unui contract cu valoarea totala de aproximativ 7,5 milioane de euro, incheiat intre Consiliul Judetean Dolj si S.C. European Waste Technology S.R.L., in calitate de lider al Asocierii S.C. European Waste Technology S.R.L. – Nord Engineering S.R.L., contract in care mai sunt incluse procurarea si montarea a 729 de containere cu capacitatea de 5 metri cubi si a 30 de containere de 3 metri cubi, precum si furnizarea a 15 utilaje specifice.

Investitia constituie o componenta a proiectului cu finantare europeana „Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Dolj“, cu o valoare totala de 53,6 milioane de euro, care a mai vizat achizitionarea a 32 de autospeciale pentru colectarea si transportul deseurilor menajere, a 3.906 containere de diferite capacitati, a 102.985 de compostoare individuale pentru gospodarii din mediul rural si din orasele Bechet si Dabuleni, inchiderea depozitelor neconforme de la Calafat, Filiasi si Segarcea, precum si construirea a patru statii de transfer, a doua statii de compostare si a unei statii de sortare a deseurilor.

BIROUL DE PRESA

Visits: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.