Ana Birchall, fost ministru al Justitiei, aplauda decizia Guvernului Orban de a initia desfiintarea Sectiei Speciale. Birchall a fost exclusa din PSD tocmai pentru ca a sustinut desfiintarea acestei institutii inventata de Florin Iordache.
„Personal am considerat si consider ca vremea smecheriilor, introduse, pe furis, de Iordache si sustinatorii sai, in comisia speciala trebuie sa apuna! Tocmai de aceea, cred ca, alaturi de acest memorandum ( care nu are valoarea juridica a unui proiect de lege, de exemplu) se impune, initierea si adoptarea unui proiect de lege de desfiintare a SIIJ, proiect de lege care sa fie adoptat si transmis in Parlament, in procedura de urgenta”, scrie Birchall pe Facebook, vineri seara.
„Dupa cum stiti am incercat sa stau departe de politica cateva zile, dar dat fiind numarul mare de intrebari primite, din respect pentru voi, avand in vedere si importanta subiectului, va spun ca, din punctul meu de vedere, este foarte bine ca pe masa sedintei de guvern din aceasta seara se afla si adoptarea unui memorandumul care propune desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ).
Adoptarea acestui memorandum este un pas important si prezinta concluzia majoritara desprinsa din punctele de vedere ale tuturor institutiilor si asociatiile profesionale, (puncte de vedere care au fost transmise grupului de lucru pe care l-am infiintat, la inceputul verii, la ministerul justitiei), continuate si cu consultarile actualului ministru al justitiei.
Personal am considerat si consider ca vremea smecheriilor, introduse, pe furis, de Iordache si sustinatorii sai, in comisia speciala trebuie sa apuna! Tocmai de aceea, cred ca, alaturi de acest memorandum ( care nu are valoarea juridica a unui proiect de lege, de exemplu) se impune, initierea si adoptarea unui proiect de lege de desfiintare a SIIJ, proiect de lege care sa fie adoptat si transmis in Parlament, in procedura de urgenta.
Astfel, se va mai face un pas important pentru recredibilizarea justitiei si pentru ca romanii sa-si recapete increderea in actul de justitie.
Pentru cei care tot sustin infiintarea si functionarea, in aceasta forma a SIIJ, ii rog sa se mai uite inca odata, dar cu buna credinta, la modificarile toxice introduse smechereste de Iordache in comisia speciala, modificari legate de competenta sectiei, de exemplu!
Pentru ca realitatea arata ca nici pana in acest moment nu s-a putut explica credibil marile semne de intrebare privind suprapunerile de competenta cu DIICOT si alte parchete prin extinderea competentei la toata cauza indiferent de calitatea persoanelor! Cu alte cuvinte, de ce aceasta sectie trebuie sa analizeze tot dosarul in conditiile in care este imposibil ca aceasta sectie sa aiba expertiza DIICOT de exemplu. Sau… poate asta s-a urmarit, daca analizam mai cu atentie lista solicitarilor SIIJ de preluare a unor dosare imediat ce SIIJ a inceput sa functioneze!?
De ce se incalca principiul separarii carierelor judecatorilor si procurorilor? De ce s-a transferat catre Sectia Speciala dreptul de a exercita si retrage cai de atac in cauzele aflate pe rolul instantelor sau solutionate definitiv anterior operationalizarii SIIJ?”, a scris Birchall pe Facebook.
Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri seara, in sedinta de Guvern ca propunerea ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, de desfiintare a Sectiei Speciale este o „propunere corecta”.
„Mi se pare o propunere corecta, de altfel este si in programul de guvernare”, a declarat Orban dupa ce Predoiu a prezentat pe scurt un memorandum prin care solicita desfiintarea Sectiei Speciale.
”S-a creat o structura fara personalitate juridica in cadrul Parchetului General. Contextul in care a fost creata SIIJ a fost unul tensionat, cu o critica foarte severa din partea partenerilor europeni, a atras multe proteste si nemultumiri ale magistratilor. S-a creat o tensiune suplimentara asupra magistratilor pe altele aduse prin alte modificari legislative.
S-au retras recursuri facute de DNA in mari cazuri de coruptie. Au fost deschise o serie de actiuni unor procurori si judecatori care criticau modificarile legislative, s-a constatat ca s-au deschis spete unor persoane care beneficiau de imunitate internationala. S-a creat o categorie de cetateni, a procurorilor SIIJ, care ar putea beneficia de o imunitate totala”, a explicat Predoiu.
Views: 0