Anotimpurile de Vivaldi la Filarmonica Oltenia Craiova

0
105

Celebra compozitie Anotimpurile de Antonio Vivaldi va fi interpretata de violonistului Dan Predoi, vineri, 24 ianuarie, ora 19, pe scena Filarmonicii Oltenia Craiova. Artist instrumentist si profesor de specialitate, Dan Predoi a cucerit de-a lungul timpului numeroase premii la concursuri nationale si internationale si a sustinut recitaluri in Romania (Bucuresti, Craiova), Italia (Narni, Napoli, Verona), Finlanda (Helsinki), Spania (Melilla), Austria (Viena). Memorabilul Concert nr. 1 de Franz Lisz va fi abordat de tanarul pianist Stefan Pretuleac, elev olimpic al Liceului de Arte “Marin Sorescu” iar seara se va incheia cu cel mai cunoscut poem simfonic compus de Liszt, “Preludiile”, inspirate de “Meditatiile poetice” de Lamartine.

La pupitrul dirijoral al simfonicului craiovean se va afla maestrul Alexandru Iosub, personalitate de prima linie a vietii artistice oltene, evolutiile sale fiind bine primite de public si de catre specialisti.

Alexandru Iosub  - Anotimpurile de Vivaldi la Filarmonica Oltenia Craiova
Alexandru Iosub – Anotimpurile de Vivaldi la Filarmonica Oltenia Craiova

Alexandru Iosub a absolvit succesiv Liceul de Arta “Octav Bancila” din Iasi si Academia de Muzica din Bucuresti (promotia 1977). In domeniul dirijatului de orchestra s-a perfectionat cu maestrul Constantin Bugeanu. In perioada 1977 – 1981 a fost violonist in Orchestra Filarmonicii “Mihail Jora” din Bacau, pentru ca incepand cu anul 1981 sa desfasoare o densa activitate muzicala in Craiova (intre 1981 – 1989 si din 2012 – dirijor al Operei Romane Craiova; intre 1989 – 2019, dirijor al Filarmonicii “Oltenia”; din 1995, profesor de vioara asociat la Liceul de Arta “Marin Sorescu”).

Citeste si :  Concert la Filarmonica Oltenia Craiova cu Emil Visenescu in dubla ipostaza, dirijor si solist

S-a facut cunoscut si in calitate de compozitor, scriind muzica de scena pentru Opera Romana Craiova si Teatrul pentru Copii si Tineret “Colibri” – Craiova; de asemenea, a orchestrat lucrari pentru ansambluri diverse. Acumuland o vasta experienta ce numara sute de spectacole de opera si opereta, zeci si zeci de concerte dirijate la Craiova si in alte centre culturale din tara si din strainatate, Alexandru Iosub – muzician competent si talentat – s-a impus in viata spirituala olteana ca o personalitate artistica de prima linie, evolutiile sale dirijorale fiind bine primite de public si de catre specialisti.

La Bucuresti, cu prilejul deschiderii stagiunii de concerte din Piata Festivalului “George Enescu” (editia 2011), Alexandru Iosub a dirijat Orchestra Filarmonicii “Oltenia”, prezentand un program atractiv (pagini simfonice de mare popularitate) ce s-a bucurat de un deosebit succes in randul publicului.

Dan Predoi - Anotimpurile de Vivaldi la Filarmonica Oltenia Craiova
Dan Predoi – Anotimpurile de Vivaldi la Filarmonica Oltenia Craiova

Dan Predoi s-a nascut la Craiova si a absolvit succesiv Liceul de Arta din Banie si Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti (clasa de vioara a maestrului Daniel Podlovschi). A urmat si cursuri de perfectionare cu Liviu Prunaru, Stefan Gheorghiu, Eugen Sirbu, precum si cursurile programului Erasmus la Universitatea din Viena, la clasa prof. Michael Frischenschlager.

A cucerit numeroase premii la concursuri nationale si internationale: laureat al Olimpiadelor Nationale in perioada 1995-2000, Premiul I la Concursul „Geminiani” (Verona, 2006), Premiul II la concursurile „Mihail Jora” Bucuresti (2004), „Orpheus” Targu Jiu (1997) si „Citta di Stresa” (Italia), finalist la Concursul „Alexander Tansman” (Łódź, Polonia, 2004). A fost artist instrumentist in cadrul Orchestrei Filarmonicii „George Enescu” Bucuresti (2004-2007), Orchestrei de Camera Radio Bucuresti (2006-2007), Orchestrei Simfonice din Salonic (Grecia, 2007-2009).

Din 2009 este artist instrumentist in cadrul orchestrei simfonice a Filarmonicii „Oltenia” Craiova si profesor de vioara la Liceul de Arte „Marin Sorescu”. A efectuat turnee de concerte in Germania, Italia, Spania, Iran, Franta, Austria, Grecia si a sustinut recitaluri in Romania (Bucuresti, Craiova), Italia (Narni, Napoli, Verona), Finlanda (Helsinki), Spania (Melilla), Austria (Viena).

Citeste si :  Filarmonica Oltenia Craiova : CONCERT RAHMANINOV/CEAIKOVSKI
Stefan Pretuleac - Anotimpurile de Vivaldi la Filarmonica Oltenia Craiova
Stefan Pretuleac – Anotimpurile de Vivaldi la Filarmonica Oltenia Craiova

Stefan Pretuleac s-a nascut in anul 2001, la Chisinau (Republica Moldova). A inceput sa studiul pianului la varsta de cinci ani, sub indrumarea mamei sale. La varsta de sapte ani, a participat la Concursul de Interpretare “Craiova Piano” (clasa prof. Mariana Ilie), obtinand Mentiune.

Ulterior, continuand studiul pianului sub indrumarea prof. Mariana Ilie si Walter Krafft, micul pianist Stefan Pretuleac a obtinut rezultate deosebite la alte concursuri de profil: Premiul I la “Craiova Piano”, 2010; Premiul pentru cea mai buna interpretare a unei piese de Carl Filtsch la Concursul de interpretare pianistica si compozitie “Carl Filtsch”, Sibiu, 2011; Premiul al III-lea la Concursul “Pro Piano” – Bucuresti; Premiul I si Premiul Special la “Craiova Piano”; 2012 – Premiul I la Concursul “Craiova Piano” si Premiul al III-lea la Concursul de interpretare pianistica si compozitie “Carl Filtsch”, Sibiu; Premiul al III-lea la Olimpiada de interpretare instrumentala, Suceava, 2015. In 2017 a obtinut Premiul al II-lea la Concursurile “Craiova Piano” si “Victor Giuleanu”, Bucuresti. Lista premiilor a continuat si in anii urmatori: Premiul I la Concursurile Internationale „Craiova Piano” si „Pro Piano” si la Olimpiada de interpretare instrumentala, Craiova (2018), Premiul I la Concursul International „Craiova Piano” si Premiul II la Olimpiada de interpretare instrumentala, Bucuresti (2019).

Citeste si :  Croitoru String Virtuosi – Un secol de muzica traditionala romaneasca pe scena filarmonicii

Stefan Pretuleac a sustinut recitaluri la Craiova, Sibiu, Sebes, München (Germania) si Venetia (Italia). A sustinut concerte ca solist alaturi de Orchestra Filarmonicii “Oltenia” – Craiova si de Orchestra Medicilor „Ermil Nichifor”, la Ateneul Roman (2017). In prezent, Stefan Pretuleac este elev in clasa a XII-a la Liceul de Arte “Marin Sorescu” – Craiova.

Preturi bilete: 40 lei; 10 lei (elevi, studenti, seniori)
Agentia de bilete, Calea Unirii, nr.16
Telefon: 0251.414.698
Program: luni – vineri; orele 10:00 – 18:00

Lasa un comentariu aici !

Da o stea articolului !

 / 3 Privacy Policy

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.