Anul 2020 aduce noi modificari in Codul Rutier. Afla principalele modificari in legislatia rutiera ..

0
538

Anul 2020 aduce noi modificari in Codul Rutier. Cele mai importante prevad noi reguli pentru cei care vor sa obtina permisul de conducere si obligativitatea ca persoanele in varsta sa faca controale medicale mai des.

Din data de 1 iulie 2020, persoanele care vor sa aiba carnet de conducere trebuie sa aiba absolvite cel putin 10 clase terminate.

Persoanele in varsta sunt obligate sa faca mai des controlul medical
O alta modificare prevazuta in noul Cod Rutier 2020 stabileste ca persoanele in varsta care mai doresc sa conduca pe drumurile din Romania vor fi obligate sa faca mai des controlul medical. Pe de alta parte romanii cu probleme cardiace sau diabet vor obtine mai greu permisul auto. Persoanele care doresc obtinerea permisului de conducere auto si care sufera de afectiuni cardiovasculare sau diabet zaharat vor putea obtine mai greu dreptul de a conduce un autovehicul,.

Noile reglementari ale Codului Rutier prevad si ca cei care sunt prinsi vorbind la telefon in timp ce se afla la volan sa poata fi sanctionati prin suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile. Cei care sunt surprinsi in timp ce conduc folosind telefonul mobil risca amenzi cuprinse in Clasa III de contraventii (2-3 puncte), cuprinse intre 870 si 1.160 de lei. In cazul in care folosirea telefonului reprezinta una dintre cauzele care au dus la incalcarea altei reguli privind circulatia autovehiculelor pe drumurile publice, sanctiunea creste semnificativ: 4-5 puncte de amenda si suspendarea dreptului de a conduce pentru 30 de zile.

Cod Rutier: poti fi amendat pe un drum cu zapada chiar daca ai anvelope de iarna
Pentru ca deja aveam zapada si polei in unele regiuni ale tarii, e bine sa stim ca legea prevede ca in aceste conditii sa avem masina echipata cu anvelope de iarna.

Conform Codului rutier, anvelopele de iarna sunt obligatorii daca drumurile publice sunt acoperite cu zapada, gheata sau polei. De asemenea, vehiculele de transport marfa cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone, precum si vehiculele de transport cu mai mult de noua locuri trebuie sa aiba anvelope de iarna pe rotile axei/axelor de tractiune sau sa aiba montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante certificate.

Dar ce nu stiu cei mai multi soferi este ca tot pot primi amenda chiar daca au anvelope de iarna si cred ca pot circula fara griji pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei.

In cazul in care anvelopele sunt uzate politia ne poate amenda cu pana la 725 de lei. Producatorii de anvelope au prevazut anvelopele cu martori de uzura. Acestia sunt pozitionati intre blocurile profilului de pe anvelopa, au o inaltime de 1,6 mm si sunt minim sase astfel de indicatori.

Practic limita maxima de uzura este de 1,6 mm, iar limita pentru minima siguranta este de 2 mm. In concluzie, limita minima admisa precizata in Codul Rutier este data de martorul de uzura care este pe anvelopa.

Si nu trebuie sa uitam ca in conformitate cu prevederile din Codului Rutier, pentru a fi condus pe drumurile publice, orice autovehicul trebuie dotat cu trusa medicala. Multi dintre soferi nu stiu insa ce trebuie sa contina trusa cu pricina.

Pe langa cele doua triunghiuri reflectorizante si un stingator de incendiu, fiecare masina trebuie echipata cu trusa de prim ajutor omologata de Registrul Auto Roman.

Aceasta trusa medicala trebuie sa contina urmatoarele materiale:

Instrumentar

– O foarfeca cu ambele varfuri boante, cu lama taietoare pentru material textil tip postav gros de minimum 2 mm
– Un dispozitiv intermediar pentru respiratie gura la gura cu valva unidirectionala sau filtru

Materiale sanitare

– Minimum patru bucati de pansament rapid (plasture)
– O rola leucoplast
– Minimum cinci pachete a cate 25 bucati de comprese de tifon sterile
– Fasa tifon – minim doua bucati pentru fiecare dintre dimensiunile: 5cm X 4m si 10 cm x 4 m
– Minimum doua bucati de bandaj nedeformabil
– Minimum doua perechi de manusi de unica folosinta
– O fasa elastica
– Minim doua bucati de pansament steril adsorbant de dimensiuni diferite

Alte materiale

– Minim 6 ace de siguranta
– Minim o folie de supravietuire izoterma cu dimensiunile de 2,10 m x 1,60 m
– O brosura de instructiuni de prim ajutor, autorizata de Ministerului Sanatatii Publice
– Lista cu continutul trusei

Ce riscati daca nu aveti trusa?
Conform codului rutier, conducerea unui autovehicul care nu este dotat cu trusa medicala, triunghiuri reflectorizante si stingator pentru incendii, omologate, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a II-a de sanctiuni: de la 4 sau 5 puncte penalizare si amenda de la 420 lei la 525 lei.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.