Anuntul ministrului pentru elevi inainte de inceputul anului scolar!

0
67

Ministrul interimar al Educatiei, Daniel Breaz, a vorbit despre inceputul anului scolar, eventualele modificari la evaluarea nationala si bacalaureat, dar si situatia scolilor care inca nu au rezolvat problema toaletelor din curte.
Daniel Breaz, ministrul interimar al Educatiei, spune ca anul scolar care va incepe pe 9 septembrie nu va aduce schimbari in privinta examenelor pe care le vor sustine elevii. Programele scolare sunt in prezent mult prea incarcate, iar elevii obtin informatii pe care le uita apoi prea repede. In plus, crede Daniel Breaz, profesorii ar trebui sa se adapteze la elevi si sa le transmita informatia de care au nevoie elevii pentru a fi pregatiti. Declaratiile au fost facute intr-un interviu pentru HotNews.

„Trebuie sa gandim o programa scolara care sa-i formeze pe tineri, sa eliminam materiile care practic sunt in plus in momentul de fata, sau cel putin sa scadem numarul de ore la materiile respective, si sa gandim o programa care sa ajute la formarea tanarului. Daca avem o programa care sa transmita foarte multe informatii tinerilor riscam la un moment dat ca acestia sa aiba un bagaj de cunostinte extrem de vast, iar unele dintre acestea sa fie uitate foarte repede, nemaifiind de actualitate. Eu spun ca este extrem de incarcata facand o comparatie cu ceea ce era in urma cu 30 de ani.”, a precizat ministrul, intrebat despre problemele sistemului de invatamant.

2019 este primul an in care inceputul scolii prinde Ministerului Educatiei cu un sef interimar. „Ar fi putut sa existe un ministru plin, dar presedintele a decis ca nu e cazul, cu toate ca si dumnealui este cadru didactic. Chiar daca sunt interimar, implicarea mea este totala in invatamant. Anul scolar va incepe foarte bine din toate punctele de vedere.”, a declarat Daniel Breaz.

Citeste si :  ALDE DOLJ: O NOUA LEGE A EDUCATIEI ŞI UN NOU STATUT AL CADRELOR DIDACTICE- GATA PANA LA SFARŞITUL ANULUI

In acest an scolar sunt undeva la 1,6 milioane de elevi in liceu, iar in total cu tot cu prescolar sunt 2,8 milioane de elevi, precizeaza ministrul. Din pacate, o problema inca nerezolvata este cea a scolilor cu toalete in curte. „La terminarea anului scolar mai erau circa 1.180 de scoli cu toaleta in curte. In momentul de fata mai sunt mai putin de 300 de scoli care au toaleta in scoala.”, a declarat Daniel Breaz.

Intrebat despre costul in ziua de astazi pentru a da un copil la scoala, ministrul interimar al Educatiei a raspuns: „Depinde cum vrem sa privim lucrurile. Daca le privim… care ar fi costurile pentru un an intreg scolar, in primul rand e vorba de tinuta fiecarui copil, depinde de fiecare parinte cat este dispus sa investeasca, mai sunt scoli unde s-au impus uniformele scolare. Bineinteles ca este inceputul de an scolar unde investitia este putin mai mare, iar pe parcurs cu siguranta, daca stau si analizez foarte bine, vorbesc aici de un cost minimal, parerea mea este ca un cost minimal ar fi undeva la 5.000 de lei pe an – pentru haine, pentru transport, pentru o cheltuiala minimala a elevului.”

Citeste si :  Alexandru Gidar , consilier judetean PNL Dolj : PNL Dolj propune premierea unor categorii de elevi si profesori, cu rezultate deosebite, in anul scolar 2017 – 2018

Daniel Breaz a oferit detalii si despre examenele nationale pentru anul scolar 2019-2020, avand in vedere ca anul trecut s-a discutat despre introducerea unor teste tip grila. „Nu vom merge pe modificari din punct de vedere al tipului de examen ce va fi dat atat la evaluarea nationala, cat si la bacalaureat. Se va merge pe aceleasi chestiuni clasice. Sunt, intr-adevar, discutii vis-a-vis de modul in care se desfasoara un anumit examen, ca e mai bine, ca e mai putin bine sa mergem cu un test grila. Chiar daca poate unii dintre elevi la un moment dat ar prefera un test grila s-ar putea trezi cu foarte multe suprize vis-a-vis de testul respectiv. Nu inseamna ca daca un examen este conceput a fi de tip grila ar fi mai simplu decat un examen clasic. Nu sunteti de acord neaparat cu testele grila. Eu ca si profesor universitar am avut examene unde am utilizat si teste grila, dar eu prefer examenele clasice. Sunt anumite materii la care trebuie sa-i lasi elevului sa-si arate creativitatea, sa se exprime liber, sa vedem fiecare ce poate, sa vedem modul in care raspunde la o anumita intrebare. La un test grila te duci destul de tehnic, bifezi niste raspunsuri chiar daca tu in spatele testului respectiv ai facut niste rezolvari pe ciorna.”, a declarat ministrul.

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.