ARC le solicita europarlamentarilor implicare in problema Kozlodui

0
421
ARC le solicita europarlamentarilor implicare in problema Kozlodui
ARC le solicita europarlamentarilor implicare in problema Kozlodui

Asociația Acțiunea pentru Renașterea Craiovei (ARC)  a transmis la începutul acestei săptămâni o scrisoare către europarlamentarii români, solicitându-le implicarea în demersurile pentru protejarea sănătății și siguranței populației din Oltenia aflate în zona de risc nuclear a centralei atomice și depozitului pentru deșeuri radioactive de la Kozlodui, în calitate de reprezentanți ai intereselor cetățenilor români în Parlamentul European. Scrisoarea urmează să fie transmisă și candidaților la alegerile din luna mai.

„Având în vedere că mai este puțin timp până la alegerile europarlamentare, am considerat oportună semnalarea unei probleme de interes major pentru comunitatea din Oltenia care necesită reprezentare și la nivel european,” a declarat președintele ARC, av. Lucian Săuleanu.

De altfel, ARC a transmis și o petiție către Parlamentul European, care a fost deja aprobată și urmează procedurile instituționale, și a inițiat o plângere către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), participând în prezent, împreună cu alte ONG-uri partenere, la un proces de mediere între societatea civilă și compania bulgară dezvoltatoare a depozitului pentru deșeuri nucleare.

ONG-ul craiovean ARC este implicat în numeroase acțiuni cu scopul minimizării riscurilor generate de situl nuclear din Bulgaria în rândul populației din comunitățile potențial afectate din Oltenia, inclusiv Craiova.      

Redăm mai jos adresa transmisă de ARC europarlamentarilor români.

 

Stimate domnule / Stimată doamnă,

 

În calitate de reprezentant al României și, mai cu seamă, al intereselor cetățenilor români în  Parlamentul European, Acțiunea pentru Renașterea Craiovei (ARC) vă solicită sprijinul în demersurile întreprinse pentru diminuarea riscurilor la care sunt expuși cetățenii României, în principal comunitățile din Oltenia, din cauza obiectivelor nucleare de la Kozlodui, aflate la numai 4 kilometri de granița cu țara noastră. Mai precis, facem referire la depozitul pentru deșeuri radioactive de 350.000 tone a cărui construcție a demarat în august 2017 la Radiana, lângă Kozlodui, dar și la prelungirea duratei de viață a reactoarelor 5 și 6 ale centralei nucleare, aflate în funcțiune deja de 30 de ani, pentru care extinderea licenței de operare a fost decisă fără consultarea României în context transfrontieră, conform prevederilor convenției Espoo.

Asociația noastră s-a implicat în campanii de informare și conștientizare privind acest subiect, a formulat numeroase adrese către autoritățile publice locale și centrale și a transmis o plângere către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, finanțator al depozitului pentru deșeuri radioactive, care a demarat un proces de mediere între societatea civilă și compania bulgară. Mediatorii BERD au avut deja mai multe întâlniri cu societatea civilă craioveană și cu compania bulgară în cadrul evaluării, iar procedura este în derulare. De asemenea, ARC a transmis o petiție către Parlamentul European, aceasta fiind deja publicată pe site-ul instituției și urmând, în prezent, cursul procedural.

Considerăm important să vă menționăm că date medicale recente puse la dispoziție de către șefa clinicii de de Oncopediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Craiova , Polixenia Stancu, relevă nu doar o creștere alarmantă a numărului de cazuri de cancer la copii în regiune, ci și apariția unor forme de cancer nespecifice vârstei și concentrarea acestora în proporție de 75% în zona sudică a Doljului, adică partea aflată în proximitatea obiectivelor nucleare.

Informațiile de care dispunem ne îndreptățesc să credem că procedurile de consultare a populației în context transfrontalier conform legislației în vigoare (Convențiile Aarhus și Espoo) au fost pur formale, neasigurându-se participarea efectivă a publicului, conform prevederilor acestora, iar autoritățile române continuă să neglijeze problema în ciuda importanței sale majore și a îngrijorărilor crescânde ale populației. În 2015, în urma unei inițiative a societății civile din Craiova, au fost strânse peste 15000 de semnături pentru organizarea unui referendum local pe subiectul Kozlodui. Inițiativa a fost respinsă de Consiliul Local al Municipiului Craiova. Anul trecut, în cadrul unui miting organizat la data de 25 aprilie  împotriva obiectivelor de la Kozlodui de către mai multe ONG-uri din Craiova (ARC, Pro Democrația Craiova, Asociația Civică pentru Viață, Asociația C.R.O.N.O.), sute de craioveni au protestat și au solicitat implicarea autorităților și referendum local.

Insistăm asupra necesității expunerii și tratării subiectului Kozlodui în context european în vederea stabilirii unor planuri de acțiune concrete privind relația transfrontieră, în condițiile în care tratatele internaționale precum Convenția ESPOO și Convenția Aarhus, ratificate și de România, prevăd dreptul comunităților potențial afectate să fie consultate, iar pericolul nuclear este o problemă care merită întreaga atenție a reprezentanților comunității noastre în Europa.

Vă stăm la dispoziție pentru  detalii și orice alte informații suplimentare.

 

Avocat Lucian Săuleanu

Președinte ARC

Visits: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.