ARC ridica problema Kozlodui la Seminarul Regional privind Dezvoltarea Durabila

0
72

ARC ridica problema Kozlodui la Seminarul Regional privind Dezvoltarea Durabila 1Președintele Acțiunii pentru Renașterea Craiovei (ARC), av. Lucian Bernd Săuleanu, a participat marți, 6 februarie 2018, la Seminarul Regional „Împreună pentru dezvoltarea durabilă”, unde a transmis un mesaj privind importanța asumării, de către autoritățile române, a responsabilității în legătură cu riscurile asociate obiectivelor nucleare de la Kozlodui în context transfrontieră, riscuri la care sunt expuse zeci de comunități din regiunea sudică a României, inclusiv Craiova. La eveniment a luat cuvântul și un alt reprezentant al Platformei civice anti-Kozlodui,  Luminița Simoiu, președinte al Asociației Civice pentru Viață, care a scos în evidență organizarea defectuoasă a consultărilor și dezbaterilor publice din trecut cu privire la subiect.

„Cum unul dintre obiectivele-cheie ale Strategiei UE pentru Dezvoltare Durabilă, fundament al Strategiei Naționale a României în domeniu, îl reprezintă protecția mediului, este absolut necesar să ne aplecăm atenția asupra riscurilor implicate de Kozlodui. Nu putem neglija acest subiect, este o problemă-cheie, am putea spune că este călcâiul lui Ahile al Olteniei”, a spus Lucian Săuleanu. „Domnul consilier de stat Borbely a spus că principiul fundamental al dezvoltării durabile e să ne construim viața și societatea fără a afecta generațiile viitoare. Kozlodui e responsabilitatea noastră, a tuturor. E nevoie de o stabilire a priorităților, e nevoie de un răspuns coerent din partea autorităților. Solicităm transparență, comunicare deschisă din partea autorităților pe acest subiect, solicităm informarea comunității despre această problemă. Mi-aș dori să nu am dreptate, însă datele și aspectele juridice îmi spun că lucrurile nu sunt în regulă.”

Laszlo Borbely, consilier de stat și coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului, a precizat, ca urmare a intervențiilor reprezentanților Platformei Civice anti-Kozlodui: „Sunt de acord că trebuie stabilite priorități și vă asigur că și eu mi-aș dori să se renunțe la centralele nucleare. Am înțeles mesajul dumneavoastră și voi ține legătura cu autoritățile pentru a vedea în ce stadiu ne aflăm.”

La rândul său, președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a răspuns că este necesar ca autoritățile să fie mai active în această privință și că problema obiectivelor nucleare de la Kozlodui este, într-adevăr, de maximă importanță pentru regiune.

Cele mai recente proiecte în derulare la Kozlodui, la numai 4 kilometri de granița cu România, sunt megadepozitul pentru deșeuri radioactive, cu o capacitate de 350.000 tone, pentru care lucrările au demarat la sfârșitul lunii august 2017 și extinderea duratei de exploatare a reactoarelor 5 și 6, aflate deja în funcțiune de 30 de ani. Pentru acest din urmă proiect, autoritățile bulgare nu au considerat necesară analiza de impact asupra mediului (EIA), menționând că este puțin probabil ca efectul negativ asupra mediului și populației să fie semnificativ.

Lasa un comentariu aici !
Citeste si :  Asociatia Civica pentru Viata a incercat sa trezeasca Craiova din somnul inconstientei ..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.