Acțiunea pentru Renasterea Craiovei (ARC) invită studenții și tinerii la Workshop-ul „Constantin Argetoianu”, ediția I – Implicare Civică şi Leadership. Evenimentul se va desfășura la Facultatea de Drept din Craiova în perioada 24 – 25 Noiembrie 2017.
Participarea în cadrul primei ediţii a Workshop-ului este gratuită, iar participanții ce vor fi selectaţi în urma înscrierilor vor avea asigurat integral accesul la materialele şi sesiunile cu traineri și invitați.
Evenimentul este dedicat tinerilor vizionari, creativi, implicaţi şi urmăreşte dezvoltarea leadership-ului civic şi a implicării în problemele societății.
Programul ARC îşi propune să le ofere tinerilor din Craiova oportunitatea de a învăţa cum funcţionează institutiile publice, care este rolul cetăţeanului într-o societate democratică şi cum pot ei să se implice activ, aducând schimbări pozitive în comunitatea locală.
Tinerii educați de astăzi vor fi cetățenii responsabili de mâine și principalul factor de schimbare în bine a unei țări.
„Spiritul de voluntariat și implicarea activă sunt factori fundamentali în construirea unei societăți mai bune, în care deciziile importante să servească intereselor cetățenilor. Unul dintre obiectivele Acțiunii pentru Renașterea Craiovei este mobilizarea civică a tinerilor prin proiecte care să îi facă să înțeleagă cum pot aduce schimbări pozitive în comunitate.” Lucian Bernd Săuleanu, fondator ARC.
Înscrierile se fac până pe 22 noiembrie completând formularul de la adresa http://bit.do/ARCworkshop
În program:
Dă 110% în tot ce faci!
Cristian Nicolae, antreprenor și trainer certificat
Democrația participativă în România
George Gîrleșteanu, prof. univ. dr. Facultatea de Drept Craiova
Mădălina Nica, conf. univ. dr. Facultatea de Drept Craiova
Înotând împotriva curentului: 10 motive să te întorci în România
Lucian Popa, economist și antreprenor
Taxe – pentru ce?
Bogdan Glăvan, prof. univ., director al Centrului de Economie Politică și Afaceri “Murray Rothbard”
Cristian Nicolae
A terminat Facultatea de Medicină Generală din Craiova în 1991. Timp de cinci ani a fost manager în companii farmaceutice multinaționale, dar pasiunea și-a găsit-o în antreprenoriat.
Unul dintre proiectele sale este Cristian Nicolae Inspiration, firmă de training, coaching si public speaking. Este membru fondator John Maxwell Team Romania si trainer certificat John Maxwell USA, coach certificat Academy of Executive Coaching UK, cu certificare în retorică și oratorie Casa Paleologu și Formator autorizat de Ministerul Educației și Ministerul Muncii din România.
Voluntariatul și implicarea socială sunt domenii de care nu este deloc străin. Este mentor și trainer în cadrul a trei proiecte de antreprenoriat: Mentoria by Romanian Business Leaders, Upgrader Academy și „Primul meu business plan”, un program complex și inovativ de educație antreprenorială dedicat studenților, initiat de Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, împreuna cu Academia de Științe Economice București.
Elena Mădălina Nica
Elena Mădălina Nica este conferenţiar la Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova, membru al Centrului de Cercetări Juridice Fundamentale al acestei facultăţi, doctor în drept al Universităţii din Craiova şi al Université de Borgogne din Dijon şi titular de curs la materia „Drept constituţional şi instituţii politice” în cadrul ciclului de licenţă, precum şi la materiile, „Drept electoral” şi „Drepturi civile şi politice” în cadrul ciclului de master. În 2013 a absolvit studiile postdoctorale.
Pe parcursul celor cinsprezece ani de activitate didactică şi de cercetare a participat la conferinţe naţionale şi internaţionale în domeniul juridic, a publicat cărţi şi numeroase articole de specialitate.
În ultimii cinci ani a fost responsabilă de pregătirea echipei de studenţi a Facultăţii de Drept din Craiova participante la proba „Drept constituţional” în cadrul concursului „Hexagonul Facultăţilor de Drept” din România, rezultatele obţinute fiind de fiecare dată remarcabile.
George Gîrleșteanu
George Gîrleșteanu este profesor universitar doctor la Facultatea de Drept din cadrul Universității din Craiova, și desfășoară activități didactice și de cercetare la disciplina Drept Constituțional și Instituții Politice. În anul 2013 a finalizat studiile postdoctorale în domeniul dreptului public economic, iar din anul 2014 este abilitat să conducă teze de doctorat în domeniul Drept Constituțional.
În activitatea sa de cercetare, a publicat 14 cărți, cursuri, monografii și peste 70 de articole în reviste naţionale și internaționale de prestigiu din domeniul dreptului public.
George Gîrleșteanu a coordonat, în calitate de manager sau membru în echipă, numeroase proiecte de cercetare confinanțate din fonduri publice naționale sau europene, precum: „Dreptul la identitate şi politicile de incluziune socială” (2007) „Informarea şi participarea cetăţenilor – mijloc de dezvoltare a capacităţii de interacţiune cetăţean-administraţie” (2011), „Administraţia publică şi protecţia drepturilor cetăţeneşti” (2012), „Tradiţiile democratice ale poporului român şi idealurile Revoluţiei din decembrie 1989” (2014), „WTO and EU-Russia Cooperation: Legal and Economic Aspects (WTOEURU)” (2016).
Bogdan Glăvan
Bogdan Glăvan este profesor universitar de economie, director al Centrului de Economie Politică și Afaceri “Murray Rothbard” din cadrul Universității Româno-Americane (București).
A publicat mai multe articole în American Journal of Economics and Sociology, Quarterly Journal of Austrian Economics, Independent Review, Betriebswirtschaftliche Forschung und Praxis şi a îndeplinit rolul de referent pentru publicaţii ştiinţifice prestigioase, printre care British Journal of Sociology.
În 2009 a publicat cartea „Împotriva curentului. Însemnări despre criza financiară actuală„ şi este coautor al volumului „Capitalismul. Logica libertății”, Editura Humanitas, 2013.
Bogdan Glăvan este fondatorul blogului www.logec.ro și scrie frecvent comentarii economice în presa de profil.
Lucian Popa
Lucian este economist și antreprenor, implicat în activități de consultanță și management și producție, dar și în activități de voluntariat în cadrul unei organizații non-guvernamentale internaționale prin care a coordonat și contribuit la numeroase proiecte. ホn plus, Lucian a fost implicat în diverse inițiative antreprenoriale atât în România cât și în Marea Britanie.
Deține o diplomă de licență în Business și Management de la Universitatea Bradford și o diplomă de studii postuniversitare în Sustainable Business de la Universtatea Cambridge.
În 2016 a fost nominalizat la gala Ten Outstanding Young Persons în cadrul unui proiect internațional organizat de Junior Chamber International.
Constantin Argetoianu (1871-1955)
Născut la Craiova într-o veche familie boierească oltenească, și-a petrecut copilăria la moșia de la Breasta.
Dacă studiile primare le urmează în Craiova, iar pe cele liceale în București, reușește să urmeze în perioada 1888-1896 la Paris cursurile a trei facultăți, Drept, Medicină și Litere, luând licența în toate aceste trei domenii.
Inițial este funcționar în corpul diplomatic (1897-1913), iar mai apoi – începând cu 1913 – intră în politică, inițial la Partidul Conservator, fiind ales deputat de Dolj în 1914 și deținând calitatea de parlamentar cu câteva întreruperi până în anul 1939. De-a lungul carierei sale politice îl regăsim în mai multe partide. Spre exemplu, în perioada 1927-1930 ca membru PNL, dar și ca fondator al unor partide mai mici (Liga Poporului alături de Alexandru Averescu, Partidul Agrar etc.). A fost ministru în mai multe guverne .
Este cel mai important memorialist al perioadei interbelice, opera sa conținând două mari lucrări: prima, Amintiri (Pentru cei de mâine. Amintiri din vremea celor de ieri) și Însemnări zilnice, care cuprinde perioada 1935-1940, scrisă cu scopul de a ”servi pentru documentarea celor ce vor cerceta mai târziu vremurile noastre”. Opera memorialistică descrie degradarea societății românești din cauza unei modernizări strâmbe care a introdus corupția în societatea românească și a adus incompetența la conducerea treburilor țării.
”În contra comunismului sunt gata la orice acțiune; excesele antisemite nu le pot sprijini fiindcă nu duc decât la anarhie, și la altceva nimic” – consemnare din 23 iunie 1936 care reflectă atitudinea sa anticomunistă și care îi atrage arestarea în martie 1950.
A murit la 6 februarie 1955 în închisoarea de la Sighet, iar justiția l-a reabilitat în anul 1999.
Views: 0