
Presedintele Asutoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a fost prezent astazi la evenimentul „Quo Vadis – Piata de asigurari in 2019”, unde a sustinut o prelegere despre situatia pietei asigurarilor in 2019 si perspectivele pentru 2019:
„Incep prin a mentiona faptul ca avem o crestere a pietei asigurarilor cu 2,1% din punct de vedere al volumului de prime brute subscrise de catre asiguratorii autorizati si reglementati de ASF in primele 9 luni ale anului 2018 fata de aceeasi perioada a anului anterior pana la o valoare de 7,47 miliarde lei, ceea ce in opinia noastra arata o imbunatatire sustenabila a sectorului de asigurari in Romania.
Un prim set de date preliminare de care dispunem (neauditate si care mai pot suferi rectificari) la nivelul anului 2018 indica o crestere cu aproximativ 4,5% a volumului primelor brute subscrise comparativ cu anul anterior, depasind in anul 2018 pragul de 10 miliarde lei. Cresterile de peste 4% se remarca atat pentru segmentul asigurarilor generale, cat si pentru asigurarile de viata.
Contextul international pe fondul caruia a evoluat piata locala a asigurarilor in anul 2018 a fost unul dificil, influentat de o serie de evenimente precum:
– atenuarea ritmurilor de crestere economica pentru statele membre UE,
– negocierile privind Brexit-ul si ingrijorarile cu privire la un potential acord,
– tensiunile comerciale dintre SUA si China.
In continuare, o incetinire a ritmului de crestere economica in Europa si o potentiala instabilitate generata de evenimentele manifestate la nivel global sunt de asteptat in anul 2019.
In ciuda tensiunilor manifestate la nivel global pe pietele financiare, am constatat ca in anul 2018, piata asigurarilor din Romania a avut o evolutie pozitiva, sustinuta si de preocuparea continua a Autoritatii de Supraveghere Financiara pentru imbunatatirea cadrului legal aplicabil entitatilor supravegheate si alinierea la legislatia si standardele europene, in scopul asigurarii celor doua obiective principale:
– protectia consumatorilor
– stabilitatea financiara a pietelor supravegheate.
Desi segmentul asigurarilor generale (in special cel auto) ramane principalul motor de crestere a pietei, remarcam evolutia pozitiva pe care asigurarile de viata din Romania au inregistrat-o pe parcursul ultimilor doi ani, si anume in special aprecierea de 21% constatata in anul 2017 fata de 2016. Aceste evolutii s-au observat si prin cresterea ponderii primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari de viata, de la 17% in primele noua luni ale anului 2016 la 21% in aceeasi perioada din ultimii doi ani.
In vederea sustinerii dezvoltarii pietei asigurarilor de viata, ASF a implementat o serie de masuri referitoare la cresterea increderii consumatorilor in existenta unui sistem de reglementare si supraveghere eficient si capabil sa protejeze drepturile acestora si sporirea educatiei financiare a romanilor prin organizarea si participarea la programe care sa conduca la o mai buna intelegere a produselor de asigurare de catre romani.
Un alt aspect ce merita mentionat este si imbunatatirea indicatorilor prudentiali de solvabilitate, astfel incat toti asiguratorii locali au continuat sa indeplineasca si la finalul primelor 9 luni din anul 2018 cerintele de capital de solvabilitate (SCR) impuse de regimul Solvabilitate II, situatie ce a avut loc in premiera incepand cu semestrul I al anului 2017. La nivelul pietei asigurarilor, rata SCR se situa la o valoare de 1,73, in timp ce rata MCR inregistra un nivel de 3,99 la 30 septembrie 2018. In ceea ce priveste informatiile conform noului regim Solvabilitate II, nu exista la acest moment date disponibile pentru finalul trimestrului IV 2018, in aceasta perioada aflandu-se in desfasurare procesul de transmitere a datelor de catre asiguratori.
Activele totale ale societatilor de asigurare au crescut cu 1,79% in primele noua luni ale anului 2018 comparativ cu valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului anterior, depasind pragul de 20 miliarde de lei, in timp ce datoriile totale au crescut mai lent, cu 1,30%. Astfel, excedentul activelor fata de datorii a fost de 4,97 miliarde lei la 30 septembrie 2018, in crestere fata de valoarea de 4,81 miliarde lei, inregistrata la 30 septembrie 2017.
Pe partea de reglementare, in anul 2018, ASF s-a implicat in elaborarea proiectului de lege privind distributia in asigurari (IDD). Suntem constienti de provocarile pe care le implica asemenea schimbari pentru toti jucatorii implicati, precum si de o oarecare rezistenta la schimbare specifica acestor momente in care sunt implementate modificari semnificative ale legislatiei aplicabile. Consideram, insa, ca acest nou cadru legislativ vine in sprijinul consumatorilor, oferindu-le acestora o mai buna protectie a drepturilor si intereselor. Astfel, ne asteptam ca, pe termen mediu si lung, aceasta sporire a protectiei consumatorilor sa se traduca prin cresterea increderii consumatorilor si implicit printr-o dezvoltare sustenabila a pietei asigurarilor din Romania, ceea ce ar reprezenta in final un real castig pentru toti jucatorii ce activeaza in cadrul pietei locale a asigurarilor.
In anul 2019, ne asteptam ca principalele provocari la adresa stabilitatii pietelor financiare nebancare sa vina in special din mediul extern: tensiunile geopolitice manifestate pe parcursul anului 2018, in special in ceea ce priveste acordul privind Brexit-ul, tensiuni ce vor continua si pe parcursul acestui an. Cu toate acestea, asteptarile referitoare la anul 2019 sunt optimiste – ne asteptam deci la continuarea evolutiei pozitive a pietei asigurarilor.
In ceea ce priveste dependenta sectorului de asigurari din Romania de asigurarile auto, ASF si-a manifestat pe parcursul ultimilor ani interesul si disponibilitatea in sensul promovarii unor masuri care sa sprijine si dezvoltarea asigurarilor de viata si de sanatate din Romania. In acest sens, vom continua pe aceasta linie promovarea programelor de educatie financiara si a masurilor de crestere a increderii consumatorilor, care alaturi de un cadru macroeconomic in general favorabil, o rata redusa a somajului si cresterea veniturilor disponibile ale populatiei pot contribui la dezvoltarea pietei asigurarilor din Romania, inclusiv a segmentului de asigurari de viata, reducand astfel dependenta pietei locale de asigurarile auto.
Fara indoiala evenimentul major al anului 2019, este preluarea Presedintiei Consiliului Uniunii Europene de catre Romania.
Printre dosarele legislative aflate in lucru in cadrul Consiliului Uniunii Europene se regasesc si cateva dosare financiare (PEP, EMIR refit, EMIR CCP supervision) printre care si cel privind modificarea directivei auto.
Pentru a evalua eficacitatea, eficienta si coerenta legislatiei, Planul cadru de lucru al Comisiei in anul 2016 a prevazut o evaluare a Directivei.
Rezultatele evaluarii au concluzionat ca desii Directiva respecta scopul initial, anumite amendamente sunt necesare pentru a-i spori eficienta. Avand in vedere Consumer Financial Action Plan (martie 2017), au fost identificate doua directii: portabilitatea istoricului daunelor si compensarea partilor vatamate in cazul insolventei asiguratorului.”
Views: 0