Asociatia Civica pentru Viata protesteaza fata de organizarea dezbaterii referitoare la obiectivul GETEC

0
791

Asociatia Civica pentru Viata protesteaza pentru incalcarea flagranta a prevederilor legii
86/2000 de catre autoritatile implicate in organizarea dezbaterii referitoare la obiectivul GETEC.
Contruirea centralei termice de cogenerare la Podari care este necesara pentru implementarea proiectului propus de S.C. Clariant Products SRL, contruirea fabricii de etanol celulozic la Podari.
Concret, pe 22 august a.c. la sediul primariei Podari, cetatenii romani, care au dovedit simt
civic si care, indiferent de implicare si simpatii din zona politica, au venit la dezbaterea anuntata publica pe siteul APM Dolj, intr-un numar impresionant ( peste 250 persoane), au fost efectiv umiliti si tratati intr-un mod amintind de cel ‘colonial’, de catre autoritatile de mediu si reprezentantii GETEC.
Dorind probabil sa ii ‘pedepseasca’, pentru ca au ‘indraznit’ sa vina intr-un numar mult
mai mare decat cel estimat de autoritati ( adica mai nimeni !) pentru a incapea in sala de consiliu a primariei Podari ( max cca 20 persoane) cetatenii au fost ‘condusi’ la noul loc improvizat al dezbaterii, anume curtea primariei Podari.
Dupa ce a multumit audientei pentru interes, directorul executiv al APM, dna Mateescu
Monica a deschis official ‘dezbaterea’ si dupa ce a dat indicatii ca indiferent de situatie ( ignorand conditiile improprii !) sa se continuie cu expunerea proiectului (exista inregistrarea). Sesizand,formalismul evident al actiunii si pericolul de a avea inclusiv victime, avand in vedere si conditiile de vreme caniculara, ACpV a intervenit si a solictat sa se stopeze aceasta actiune pentru a fi organizata corespunzator la o alta data.
Ca in vremuri ‘coloniale’, amintind eventual de un targ de ‘sclavi’, in timp ce autoritatile
sedeau confortabil pe scaune, la umbra si cu sticle de apa in fata, cetatenii umiliti, au fost invitati sa audieze proiectul stand neconfortabil, in picioare si in soare, pe o vreme caniculara, cu apogeu termic la orele 15.

Daca eventual nu lesinau si rezistau pana la sfarsit, cetatenii ( cei mai din fata, pt ca improvizatia acustica nu a functionat ), daca mai aveau nelamuriri dupa interventiile
autoritatilor, puteau sa formulize si intrebari, luand ‘notite’, eventual, pe asfaltul mult prea incins din curtea primariei Podari.
Revoltator, este putin spus, pentru a caracteriza modul in care s-a dorit sa se desfasoare
dezbaterea pe un subiect care prezinta un asemenea interes si care, chiar si la o prima lectura a  raportului de impact ( cca 400 pagini) asupra mediului, pare ca va fi un atentat grav la sanatatea cetatenilor si va afecta mediul din zona, deja supus unor schimbari climatice dramatice din cauza poluarii intense.

Detaliile tehnice ale unor proiecte nu se dezbat la 40 0C, pe ‘asfalt’ in picioare si fara posibilitea elementara de a dispune, cel putin, de o acustica adecvata !
Consideram ca autoritatile legale ale statului ar trebui sa se autosesizeze si sa ancheteze
modul in care s-a organizat dezbaterea publica de la primaria Podari din data de 22 august 2019 si solicitam:
1. Demisia de onoare in regim imediat, a directorului executiv al APM Dolj, Monica Mateescu si a celor care au avut responsabilitati in organizarea actiunii anuntate public pe site-ul APM Dolj pentru data de 22 aug a.c.
2. APM sa reinitieze toate procedurile legale referitoare la cele doua proiecte, avand in vedere incalcarea grava a legii 86/2000 in ceea ce priveste modul in care s-a gestionat de care autoritatile responsabile a procedurilor de evaluare si autorizare a obiectivelor adiacente si interconectate, Centrala de cogenerare si Fabrica de etanol celulozic de la Podari.
In plus, cu aceasta ocazie, ne manifestam indignarea pentru decizia grabita la data de 22
august a.c, a APM, imediat dupa esecul catastrofal al organizarii dezbaterii din 22 august a.c., de a acorda avizul de mediu pentru proiectul SC Clariant Products, Constructia fabricii de etanol, publicand deja proiectul de hoatarare pe site-ul Agentiei precizand ca se pot trimite observatii pana pe 29 august a.c. Decizia a fost comunicata ACpV astazi prin adresa nr 13252/23 august 2019.
Consideran aceasta un abuz si ilegala cu atat mai mult cu cat nu s-a dezbatut proiectul centralei termice de cogenerare care deserveste SC Clarian Products, asigurand necesarul de energie pentru procesul tehnlogic al fabricii.
In acest context, informam ca ACpV si alte organizatii sindicale si civice au formulat
obiectiuni pe care le-au inaintat la APM Dolj referitoare la proiect si sunt inca in perioada legala de 30 zile, pana la data de 9 sept a.c pentru a da raspuns la explicatiile pe care le consideram nesatisfacatoare ale SC Clariant Products SRL la cea de a treia varianta a raportului de impact asupra mediului. Lectura celor cca 1200 pagini, cumulativ, pentru cele doua proiecte interconectate si analiza raspunsurilor SC Clariant Products ( desi au fost solicitate explicatii de la evaluatorul care a realizat studiul de impact) necesita timp.
Societatea civila se implica in regim de voluntariat si in timpul liber, nu precum angajatii
cu norma intreaga la stat, platiti din bani publici sa serveasca cetateanul si nu sa il umileasca.
Cine plateste timpul pierdut degeaba pe 22 aug a.c de cetatenii care, cu simt civic, au luat act de anuntul APM Dolj si au participat la ceea ce NU A FOST DEZBATERE PUBLICA. Aceasta in timpul liber, sau plecand de la serviciu si riscandu-si viata, obligati fiind de autoritati sa se expuna la soare pe o vreme caniculara? Ar trebui sa fie nu numai o intrebare retorica !
Dr. Ing. chim. Adi-Maria Simoiu
Presedinte, Asociatia Civica pentru Viata

Pozitia Asociatia Civica pentru Viata

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.