Home » Actualitate » National » ASOCIATIA DE ARBITRAJ INSTITUTIONALIZAT LA ORA BILANTULUI

ASOCIATIA DE ARBITRAJ INSTITUTIONALIZAT LA ORA BILANTULUI

Tribunalului Permanent de Arbitraj Institutionalizat

Asociatia de Arbitraj Institutionalizat a prezentat sambata , 10 martie 2018, analiza activitatii desfasurate in anul 2017 si obiectivele anului in curs. La finalul evenimentului, arbitrii Tribunalului Permanent de Arbitraj Institutionalizat si-au primit in bransa 32 de noi colegi care au depus juramantul, in cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Brancovenesc din comuna Potlogi, judetul Dambovita.
La eveniment au participat circa 100 de arbitri ai Tribunalului Permanent de Arbitraj Institutionalizat, structura care functioneaza in cadrul asociatiei. In cadrul sedintei de bilant au fost evidentiate rezultatele obtinute in anul 2017 si au fost analizate cauzele care au condus la nerealizarea unora dintre obiective. De asemenea, s-a discutat Strategia de dezvoltare a asociatiei si Pogramul de activitate pentru anul 2018.
Printre cele mai importante realizari ale Asociatiei, in anul 2017, se numara participarea, in calitate de membru al Confederatiei ”Patronatul Roman”, la Comisia de Dialog Social constituita la nivelul Ministerului Justitiei.
De asemenea, asociatia a semnat importante protocoale de colaborare si parteneriate, cu CECCAR Prahova si CECCAR Dambovita, Asociatia Ofiterilor in Rezerva din Romania, Asociatia Diplomatilor Militari in Rezerva si in Retragere „Alexandru Ioan Cuza”, Biblioteca ”Ion Heliade Radulescu” din Targoviste, FEPAIUS, UGIR 1903, Colegiul Consilierilor Juridici si Autoritatea pentru Supraveghere Financiara, Federatia Organizatiilor Romanesti din Italia si cu Asociatia Europeana ”Dimitrie Cantemir”. Tot in anul 2017, asociatia a initiat demersurile necesare relocarii Codului COR pentru profesia de arbitru judiciar, la grupa profesii juridice. Cifrele anului 2017 arata cresterea activitatii Tribunalului Permanent de Arbitraj Institutionalizat: 105 dosare solutionate, fata de 50, cate au fost instrumentate in anul 2016. S-a inregistrat si o crestere a numarului de arbitri, de la 130 la 170 la finele anului 2017, in prezent fiind 202, dupa ce a depus juramantul si cea mai noua serie de arbitri.
Anul 2018 este unul cu mari asteptari pentru Asociatia de Arbitraj Institutionalizat. Printre cele mai importante obiective se numara: consolidarea institutionala, crearea corpului profesional al arbitrilor, promovarea eficienta a arbitrajului institutionalizat, cresterea numarului de dosare, consolidarea componentei de cooperare si mai buna valorificare a parteneriatelor incheiate. Asociatia lucreaza si la proiecte cu finantare din fonduri europene, care sa poata asigura o mai buna pregatire profesionala a arbitrilor, precum si o mai buna informare a beneficiarilor arbitrajului institutionalizat. In cadrul evenimentului a fost prezentat si regulamentul de organizare si functionare a Tribunalului Permanent de Arbitraj Institutionalizat.
„Noul regulament de organizare si functionare prevede constituirea unui comitet consultativ format din arbitri cu multa experienta si dedicati activitatii Tribunalului. Acestia vor fi numiti anual si activitatea lor va avea rol consultativ. Un alt element de noutate in cadrul regulamentului este constituirea departamentelor specializate din care vor face parte arbitri specialisti. Acestia vor avea rolul sa sprijine si sa consilieze arbitrii Tribunalului, in luarea unor decizii.

Citeste si :  Protocolului de Parteneriat între Asociația de Arbitraj Instituționalizat și Asociația Ofițerilor în Rezervă din România

Va fi infiintat un departament de malpraxis medical, un departament pentru proprietate intelectuala, un departament pentru jocuri si concursuri. De asemenea, se va infiinta departamentul pentru litigii referitoare la transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile, cel mai important departament pe care il vom constitui, deoarece Codul de procedura civila are cateva particularitati, iar din acest motiv avem nevoie de specialisti. In anul 2017, pe rolul Tribunalului Permanent de Arbitraj Institutionalizat au fost opt dosare privitoare la transferul dreptului de proprietate, dupa ce am evitat, in anii anteriori, sa solutionam astfel de dosare.

loading...

Dintre acestea au fost solutionate deja sase, iar celelalte doua urmeaza sa fie solutionate in acest an. Va fi infiintat si un departament pentru litigiile din domeniul asigurarilor. Incepand cu noiembrie 2017 au inceput sa fie inregistrate litigii intre persoane juridice si asiguratori si se pare ca vor veni in numar din ce in ce mai mare. Va mai exista si un departament pentru litigii transfrontaliere, iar alte departamente se vor infiinta in functie de litigiile deduse spre solutionare Tribunalului Permanent de Arbitraj Institutionalizat”, a declarat presedintele Asociatiei de Arbitraj Institutionalizat, Rodica Vlaicu.
Evenimentul a continuat cu Ceremonia depunerii Juramantului de 32 de arbitri care au sustinut examenul de admitere in aceasta meserie.

Citeste si :  Protocol de colaborare incheiat intre ASF si Asociația de Arbitraj Institutionalizat

„Cei care au intrat in aceasta serie au dat un examen mult mai greu decat inainte. Au avut o speta de rezolvat, pentru care au nevoie de cunostinte si chiar de practica. De acum inainte vor fi examene din ce in ce mai grele. E posibil sa se dea un examen si pentru intrarea la curs, nu doar pe cel de la finalul cursului. Arbitrii trebuie sa fie persoane cu pregatire temeinica, cu multa experienta si expertiza in domeniile pentru care vor pronunta hotarari. Arbitrii trebuie sa stie mult mai mult decat ceea ce invata din teorie”, a declarat presedintele Asociatiei de Arbitraj Institutionalizat, Rodica Vlaicu.

Citeste si :  Bilantul Arbitrajului Institutionalizat din Romania

Festivitatea de depunere a juramantului a avut loc in incinta Ansamblului Monumental Curtea Domneasca de la Potlogi, judetul Dambovita.

Pe Facebook ne-ai dat Like?

Daca ti-a placut acest articol click pe butonul de mai jos.

 

About Ciurezu Marian Bogdan

De ce Jurnal de Craiova ? Pentru ca acest oras merita mult .. Multi inca nu realizeaza ce oras minunat avem ! Orasul merita o altfel de presa chiar daca online ! Adevarul ... trebuie sa fie cel care conteaza !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.