Astazi este echinoctiul de primavara

0
384

Astazi este echinoctiul de primavara 1Echinoctiul de primavara este momentul cand ziua si noaptea sunt egale in orice loc de pe Pamant, datorita faptului ca Soarele, in miscarea sa aparenta pe cer, se afla exact pe ecuatorul ceresc si este marcat la 20 martie, cand debuteaza primavara astronomica.

Potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu, Soarele traverseaza ecuatorul ceresc trecand din emisfera australa a sferei ceresti in cea boreala. Cand Soarele se afla in acest punct, numit punct vernal, el descrie miscarea diurna in lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determina, la data respectiva, egalitatea duratei zilelor cu cea a noptilor, indiferent de latitudine.

La latitudinile tarii noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, aceasta cifra reprezinta ti valoarea medie a inaltimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodata, la data respectiva, Soarele rasare in punctul cardinal est si apune in punctul cardinal vest.

Incepand de la aceasta data, durata zilei (fata de cea a noptii) va fi in continua crestere, iar cea a noptii (fata de cea a zilei) in scadere, pana la data de 21 iunie, cand va avea loc momentul solstitiului de vara.

In emisfera sudica, fenomenul este invers, astfel ca in regiunile respective acest moment marcheaza inceputul toamnei astronomice.

In regiunile polare, incep lunga zi, respectiv lunga noapte, fiecare cu o durata de cate 6 luni.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.