Astăzi s-a semnat contractului de proiectare a Spitalului Regional de Urgență Craiova.

0
431
Astăzi s-a semnat contractului de proiectare a Spitalului Regional de Urgență Craiova.
Astăzi s-a semnat contractului de proiectare a Spitalului Regional de Urgență Craiova.

Ministerul Sănătății a încheiat marți, 8 noiembrie, cu firma NKY Architects & Engineers din Turcia contractul pentru proiectarea Spitalului Regional Craiova, la aproape trei ani de la lansarea licitației. Înțelegerea are valoarea de 25,7 milioane lei fără TVA iar termenul de predare a documentației este de 1 an.

Valoarea estimată totală a investiției este de 2,84 miliarde lei, conform indicatorilor aprobați de Guvern în 2019, înainte de explozia prețurilor la materialele de construcții. Un împrumut contractat cu Banca Europeană de Investiții ar urma să asigure 378 milioane euro (1,8 miliarde lei), restul fiind din fonduri europene nerambursabile și de la bugetul de stat.

Spitalul va fi organizat pe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite și va avea 807 de paturi de spitalizare continuă, 60 paturi de urgență, 35 de paturi pentru chirurgie de zi, 15 paturi îngrijiri medicale de zi, 52 de cabinete ambulatorii, 19 săli de operație, 8 paturi cateterism cardiac, 20 paturi chimioterapie, servicii avansate de imagistică, radiologie intervențională, endoscopie și cardiologie intervențională.

Clădirea principală a spitalului, care include toate departamentele principale ale spitalului, este un complex de construcții cu șapte nivele – subsol, parter și cinci etaje superioare. Partea orizontală extinsă a clădirii se întinde pe 3 etaje complete (subsol, parter și etaj 1), si se continuă cu 3 etaje suplimentare parțiale (etajele 2, 3 și 4). Două turnuri cu secțiuni pătrate se ridică de la etajul 2 la etajul 5 (4 etaje în total), în timp ce un al treilea turn se ridică de la etajul 2 până la al 4-lea etaj (3 etaje în total). Clădirea care găzduiește Centrul de Tratare a Cancerului (CTC) este situată în partea de nord-vest a clădirii principale și se întinde pe 2 etaje.

Suprafața totală construită desfășurată a spitalului va fi de aproximativ 165.256 m2 .Amprenta clădirii este de 32.840 m2 . Complexul spitalicesc este însoțit de o parcare subterană independentă pe două etaje, cu o suprafață totală de 25.627 m2. Și aici va fi construit un heliport H-3, pentru a găzdui un elicopter Eurocopter EC-135 cu cerințele sale operaționale specifice. Spitalul va avea și spații cu destinație pentru activități de învățământ și cercetare.

„Astăzi trecem la semnarea acestui contract deosebit de important. (…) Este cel de-al treilea contract pe care îl semnăm în această perioadă de un an de zile de când am preluat portofoliul Ministerului Sănătăţii pentru cele trei spitale regionale. Primul spital pentru care a fost semnat acordul de proiectare a fost Spitalul din Iaşi, ulterior Spitalul Regional din Cluj şi acum Craiova. (…) O să încercăm chiar printr-o procedură accelerată, dacă va fi posibil, să demarăm licitaţia pentru construcţia efectivă a acestor spitale. (…) În PNRR sudul ţării a fost neglijat şi nu există proiecte care să se dezvolte infrastructura medicală spitalicească în sudul României. Ne pare bine că avem unul dintre spitalele regionale la Craiova. Sperăm că în noiembrie 2023 să putem să începem, eu sper să putem să începem chiar înainte de finalizarea proiectului licitaţia pentru construcţie”, a declarat Alexadru Rafila.

„Pentru Craiova este o investiţie extraordinar de importantă, poate cea mai importantă. Chiar dacă am reuşit să construim lucruri extraordinare în ultimii ani şi putem să ne mândrim cu faptul că avem cel mai mare contract din Uniunea Europeană pe fonduri europene de aducţiune de apă de peste 450 de milioane de euro, să ştiţi că pe noi cel mai mult ne ardea această investiţie – Spitalul Regional. De ce? Pentru că în întreaga Oltenie nu există la ora actuală niciun spital cu care să punem spune că avem condiţii decente atunci când se vorbeşte despre spitalele care aparţin de Ministerul Sănătăţii. Rămân la părerea că dacă în anul 2015 ar fi pornit investiţia, aşa cum am gândit-o cu guvernul de atunci, adică să fie făcută de Compania Naţională de Investiţii, la ora actuală am fi tăiat panglica. Ca orice proiecte pe fonduri europene durează între şi 7 şi 10 ani. Au trecut deja 7 ani, să sperăm că mai durează doar trei”, a declarat Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.

Views: 2

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.