Audieri cu scantei in Parlament! Violeta Alexandru l-a pus la punct pe senatorul Serban Nicolae.

0
258

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat luni in cadrul audierilor din Parlament pe tema romanilor plecati la munca strainatate ca se achita de obligatia ca romanii sa plece prin forme legale si ca a facut verificari cu ministerul Muncii din Germania pentru a se asigura ca romanii sunt chemati la munca de catre angajatorii germani cu forme legale. Senatorul PSD Serban Nicolae a sarit imediat sa o atace.

„Cu privire la cele peste 350 de firme care reprezinta agentii de plasare a fortei de munca, am constatat ca dinaintea perioadei de stare de urgenta erau in esantionul anual de control pe care Inspectia Muncii il efectueaza. Din pacate, fata de cei 30.000 romani care au plecat cu avion sau tren si cei 4.000 care au plecat cu masina proprie, cvasi-majoritatea lor nu au plecat prin agentii. Oamenii au fost foarte multumiti de conditiile de munca oferite, respectiv au chemat la munca alti membri ai familiei.

Foarte multi dintre romani nu pleaca prin aceste agentii si este dreptul lor. Dar ma achit de obligatia ca romanii sa plece prin forme legale. Le-am pus la dispozitie informatii printr-o ampla campanie. Materialul informativ, concomitent cu linia verde deschisa la ministerul Muncii, pune la dispozitie informatii cheie pentru ca romanii sa isi urmareasca interesele, pune la dispozitie datele de contact al inspectiei muncii. Am verificat personal daca se raspunde la telefon si am fost multumita. Am facut verificari cu ministerul Mucnii din Germania pentru a ma asigura ca din partea angajatorilor germani sunt chemati la munca cu forme legale si sunt”, a spus Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a mai precizat ca a cerut ministerului Muncii din Germania sa puna pe site un formular in romana, pentru a putea face cat mai usor sesizarile.

„Verific zilnic care este stadiul sesizarilor facute si cum se acorda sprijin. Numarul de sesizari pe care le-am primit in acest moment la ambasade si consulate este foarte mic. Nici sindicatele din Germania si Blocul National Sindical din Romania, care au contract de colaborare sa le acorde sprijin romanilor, nu mi-au aratat sesizari. Nu se confirma in cifre situatia ingrijoratoare scoasa la iveala din reportajele de presa”, a declarat ministrul Muncii.

Serban Nicolae (PSD) a sarit sa o atace pe Violeta Alexandru.

„Doamna ministru Alexandru, sunteti intr-o grava eroare, daca sunteti de parere ca aceasta a fost situatia celor care au lucrat.  As vrea sa intreb: cand a stiut Guvernul Romaniei de posibilitatea exceptarii privind restrictiile libertatii de circulatie? Eu am descoperit ca primul avion cu muncitori a plecat din Suceava pe 20 martie. La 16 martie, Iohannis emite decretul privind instituirea starii de urgenta. La 19 martie, Parlamentul incuviinteaza. Guvernul emite ordonanta militara 1 pe 17 martie. OUG 1 era in vigoare pe 20 martie. Intrebarea e cand a stiut Guvernul de toate aceste contracte, ca exista interes pentru lucratorii sezonieri romani si daca a raportat acest lucru la situatia starii de urgenta sau a contractelor e munca? Deplasarea intr-o tara zona rosie trebuia sa fie o problema importanta a intregului Guvern. Vreau sa stiu daca ambasadorul roman la Berlin a informat ca Germania e zona rosie si s-au luat masuri privind restrictionarea zonelor rosii”, i-a spus Serban Nicolae ministrului Muncii.

„Daca aveti dvs alte cifre care contrazic cifrele statului, va rog sa le puneti la dispozitie. Sunt ministru Muncii intr-o tara membra UE. Am incredere in omologii mei. Nu am facut o ancheta sa vad cine, cui, a trimis avion”, a raspuns taios Violeta Alexandru.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.