Austria și-a menținut până la capăt opoziția față de intrarea României în Schengen și a votat, joi, împotriva aderării țării noastre la spațiul de liberă circulație.
„Austria a votat împotriva României. Olanda a votat împotriva Bulgariei dar, pentru că nu s-a făcut această decuplare între cele două țări, votul Olandei a mers împotriva României.
Olanda a ținut să se consemneze în minuta ședinței că este în favoarea aderării României la Schengen.
Toate negocierile purtate pe parcursul zilei, inclusiv tentativa Germaniei de a condiționa aderarea Croației la Schengen de aderarea României și Bulgariei, au eșuat”.
Reprezentantul Austriei, ministrul de Interne Gerhard Karner , a confirmat încă de dimineață, înaintea începerii lucrărilor Consiliului, că se va opune României la vot.
Karner a făcut declarația doar pentru presa austriacă.
„Voi vota astăzi împotriva extinderii spațiului Schengen cu România și Bulgaria. Cred că acest pas este greșit. Avem un sistem care, din multe puncte de vedere, nu funcționează și care s-ar înrăutăți și mai mult. În Austria avem peste 100 000 de treceri ilegale de frontieră în acest an, dintre care 75 000 nu sunt înregistrate.
Acesta este un indiciu că sistemul nu funcționează în acest moment. În prezent, avem controale la granița cu multe țări europene – Austria spre Ungaria, Germania spre Austria, Republica Cehă spre Slovacia. Aceasta este o dovadă în plus că sistemul nu funcționează la multe capete. Cred că, din motive de securitate, ar fi greșit să extindem sistemul în acest moment”, a spus Karner.
„În calitate de prim-ministru și de cetățean român, sunt profund dezamăgit de lipsa consensului la nivelul Consiliului JAI în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen.
Mulțumesc tuturor partenerilor europeni din statele membre, Comisiei Europene, Parlamentului European, agențiilor europene, care ne-au susținut vocal, pe baze corecte, demonstrate prin argumente, fapte și cifre solide și care au insistat să găsim împreună soluții.
Toate statele europene au fost de acord să deschidă românilor porțile Spațiului Schengen, ca o recunoaștere a pregătirii noastre, dar și a eforturilor continue, de ani de zile, pentru protejarea granițelor externe europene. Toate, cu o singură și nejustificată excepție, Austria.
Unanimitatea nu a fost posibilă astăzi, în contextul în care un singur stat membru, Austria, a refuzat aderarea României. Această decizie rămâne fundamentată pe alegații bazate pe cifre pe care România le-a probat clar ca fiind incorecte. Nu am folosit nici măcar estimări naționale, am folosit datele agențiilor Uniunii Europene, care trebuie să rămână baza atunci când luăm decizii europene. Regretăm și sincer nu înțelegem poziția inflexibilă manifestată de Austria.
Mai mult ca oricând, în ultimul an România a dovedit că este un veritabil actor în asigurarea securității europene, iar etapele parcurse în acest proces relansat de aderare la Spațiul Schengen au reconfirmat că cetățenii români și europeni pot să aibă încredere în modul în care România protejează frontierele Uniunii și asigură cooperarea polițienească.
Așa cum am procedat în ultimii 15 ani, vom continua să protejăm frontierele noastre externe, care sunt și frontierele Uniunii Europene, pentru că e vorba în egală măsură de securitatea României și a românilor, dar și a celor europeni.
România va relua procesul de aderare la Spațiul Schengen, obiectiv național strategic pe care îl vom urmări în continuare în toate discuțiile și negocierile pe care le vom avea la nivel european.”, a declarat Premierul Nicolae Ciuca.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi că în mod cert, în perioada următoare, nu va merge în Austria şi a menţionat că este decizia fiecăruia dacă boicotează sau nu firmele austriece ori dacă refuză să mai meargă la schi în această ţară.
„Eu nu o să merg în perioada următoare, cu certitudine (în Austria – n.r.). Este un gust mult prea amar şi o umilinţă mult prea mare adusă nu neapărat mie, ci românilor”, a spus Ciolacu, întrebat cum comentează faptul că mai mulţi români şi-au anulat vacanţele la schi în Austria după votul de joi dat împotriva României.
Liderul social-democraţilor a afirmat că nu s-a terminat „nici lumea, nici pământul” pentru că ţara noastră nu a aderat la spaţiul Schengen pentru că Austria a votat împotrivă.
„Nu s-a terminat nici lumea, nici pământul astăzi. Am văzut tot felul de propuneri în spaţiul public şi de la alţi oameni politici. Nu cred că este o abordare… Până la urmă, fiecare vom decide dacă mai mergem la schi în Austria sau în vizită la Viena, sau la shopping în Austria. E decizia fiecăruia dintre noi dacă mai avem cont în bancă, eu nu am, am la Transilvania. Dacă aş fi avut, v-aş fi spus ce decizie aş fi luat, dar restul, să intrăm într-o zonă de normalitate. Eu cred că în România se aplică legea şi acum. Companiile străine sunt urmărite, nu neapărat dacă sunt austriece sau ale oricărui stat din lume, dacă îşi scot profitul, cum se procedează. Am văzut că deodată trebuie să controlăm contractele de privatizare. Eu am crezut că statul român face acest lucru an de an, miniştrii de resort urmăresc aceste contracte de privatizare. Adică, dacă un stat a votat împotriva României, trebuie să îi controlăm contractul? Eu cred că e obligaţia statului român de a face acest lucru”, a susţinut Marcel Ciolacu.
„Neacceptarea României în Schengen reprezintă un eșec major al actualei coaliții PSD-PNL-UDMR și, mai ales, un eșec impardonabil al celui care ar trebui să conducă politica externă a țării, președintele Iohannis.
Astăzi, două țări au votat împotrivă: Austria și Olanda. Prima a votat în mod explicit împotriva României, a doua a votat contra pentru că România era la pachet cu Bulgaria. Opoziția Austriei a surprins complet oficialii români și reprezintă o schimbare de poziție care nu a fost anticipată de diriguitorii diplomației românești, care au reacționat tardiv și stângaci. Opoziția Olandei se datorează deciziei lui Iohannis de a rămâne cuplați de Bulgaria la votul de aderare la spațiul Schengen, deși se știa că Olanda nu va vota aderarea Bulgariei, deci nici a României.
Susțin și eu categoric că nici Austria, nici Olanda nu au niciun temei serios pentru votul lor împotrivă. Dar votul lor împotrivă este și rezultatul unei acțiuni ineficiente a conducătorilor diplomației românești.
Este momentul asumării publice a acestui eșec de către coaliția de guvernare. De asemenea, cineva trebuie să plătească pentru acest eșec. Simpla aruncare a oprobiului public asupra statelor care au votat împotriva aderării României nu ne folosește la nimic. Este necesară o analiză serioasă a greșelilor comise și o regândire a strategiei de aderare la Schengen. Nu trebuie exclusă nici posibilitatea de a ataca la CJUE decizia.
Este dreptul românilor să circule liber în Uniunea Europeană și obligația autorităților publice din România de a obține acest drept pentru cetățenii români, drept garantat de Tratatele UE.”, a declarat Președintele Partidului Forța Dreptei, fostul premier Ludovic Orban.
”Într-un mod total antieuropean și ilogic, Austria și Olanda au blocat total nejustificat intrarea României în spațiul Schengen. Avem o clasă politică decidentă slabă, incompetentă fără viziune și un președinte absent.
Puteți să le transmiteți gândurile voastre cancelarului austriac, Karl Nehammer și prim-ministrului olandez, Mark Rutte pe paginile lor de facebook.”, a declarat Daniel Gheba pe reteaua de socializare.
Views: 0