„Ierarhia oraşelor” în termenii indicelui de atractivitate arată că cele mai atractive oraşe continuă să fie Bucureştiul, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Craiova, Constanța, Galați, Brașov, Oradea şi Ploiești, potrivit unui raport al Băncii Mondiale, conform HotNews.
Criza economică actuală vine cu o oportunitate reală pe care România ar trebui să o valorifice. Cea mai mare oportunitate pentru România şi oraşele sale o reprezintă fenomenul reshoring (planurile curente ale companiilor europene de a reduce sau repatria lanțurile valorice de producție/ facilităţile, având în vedere distanţele din ce în ce mai problematice şi tensiunile comerciale care au escaladat din cauza pandemiei).
Astfel, capacităţile de producţie retrase de pe alte continente ar trebui relocate în România dacă putem să câştigăm competiţia cu alte state din regiune şi să demonstrăm avantajele noastre competitive. România este foarte competitivă în termeni de costuri iar producţia industrială a crescut semnificativ în anii din urmă. Aceste caracteristici pot transforma ţara într-un magnet pentru investiţii, în special în zona de producţie.
În viitor, se preconizează că conexiunea dintre Europa şi China se va schimba; multe capacităţi de producţie importante ale companiilor europene care funcţionează în Asia vor fi relocate în Europa pentru a controla mai bine lanţul de aprovizionare. România şi alte ţări CEE sunt atractive în special pentru piaţa forței de muncă, cu salarii inferioare celor din Europa de vest, similare în unele cazuri – şi în special în anii recenţi – cu cele din China.
Cel mai competitiv oraş din România rămâne Bucureştiul, cel mai mare oraş al țării care concurează în prezent pe picior de egalitate în termeni de productivitate cu alte oraşe importante din UE. Capitala este urmată de alte oraşe dezvoltate, precum Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Craiova, Brașov, oradea ori Ploiești, care sunt de asemenea, importante hub-uri economice. Experții Băncii Mondiale spun că oraşele competitive secundare sunt esenţiale pentru mai puternica performanţă regională, pentru că propagă creşterea şi dezvoltarea în localităţile vecine. Așa cum este cazul unor orașe precum Ghimbav, Mioveni, Năvodari, Găești, Otopeni etc., care beneficiază foarte mult de proximitatea lor la polii de creştere urbană şi acest lucru este reflectat în nivelul de competitivitate.
Întregul raport poate fi văzut aici!
Views: 0