Banca Mondiala acorda Romaniei 50 de milioane de euro pentru infrastructura de urgenta si raspuns la dezastre

0
41

Banca Mondiala acorda Romaniei 50 de milioane de euro pentru infrastructura de urgenta si raspuns la dezastre 1Banca Mondiala a aprobat o finantare de 50 de milioane de euro pentru Proiectul de Consolidare a Managementului Riscurilor de Dezastre, care va imbunatati rezilienta infrastructurii de urgenta si raspuns la dezastre din cladirile de pompieri si urgente, anunta un comunicat transmis de institutie.

„Acest imprumut va contribui la imbunatatirea rezilientei infrastructurii de urgenta si raspuns la dezastre si va spori capacitatile institutionale pentru planificarea investitiilor vizand reducerea riscurilor la dezastre si adaptarea la schimbarile climatice. Proiectul investitional aprobat va completa eforturile de dezvoltare a politicilor publice privind capacitatea de raspuns a Romaniei in fata dezastrelor naturale, sustinute prin intermediul unui imprumut pentru politici de dezvoltare privind managementul riscurilor de dezastre”, precizeaza Banca Mondiala.

„Foarte multe cladiri apartinand serviciilor de urgenta si raspuns la dezastre din Romania au vulnerabilitati structurale si se pot prabusi in cazul unui cutremur“, a declarat Tatiana Proskuryakova, Director de Tara al Bancii Mondiale pentru Romania si Ungaria.

Citeste si :  Deputatul european Marian Jean Marinescu : Copiii nascuti astazi in Romania vor avea, cand vor atinge varsta majoratului, cel mai scazut capital uman din Europa

„Noul Proiect de Consolidare a Managementului Riscurilor de Dezastre va sprijini investitiile in cladirile de pompieri si urgente, precum si in cele ce au rol de coordonare a raspunsului la dezastre, asigurand buna functionare a acestora in cazul producerii oricaror tipuri de calamitati.

De asemenea, proiectul va urma sa sprijine activitati de comunicare si sensibilizare privind riscurile de dezastre si schimbari climatice, oferind suport pentru planificarea investitiilor in scopul reducerii riscurilor de dezastre pe termen lung.

„Proiectul vine in completarea obiectivelor aferente imprumutului pentru politici de dezvoltare privind managementul riscurilor de dezastre (Catastrophe Deferred Drawdown Option – CATDDO), al carui scop este acela de a imbunatati cadrul national de management al riscurilor si reactie in caz de dezastru, si sporirea gradului de intelegere a situatiilor de dezastru de catre romani, precum si capacitatea acestora de reactie in astfel de situatii”, se arata in comunicat.

Citeste si :  Anunt al Bancii Mondiale: Romanii care lucreaza in strainatate 'au varsat' in tara miliarde de dolari anul trecut

Potrivit Bancii Mondiale, Romania se confrunta cu unele dintre cele mai mari riscuri seismice din Uniunea Europeana, cu multe vieti pierdute si zeci de mii de cladiri deteriorate in urma cutremurelor produse in ultimele doua secole. „Peste 75% din populatia tarii, inclusiv 65% din populatia urbana, locuieste in zone expuse pericolelor seismice. Mai mult decat atat, 45% din toate serviciile critice de transport, energie, apa si comunicatii, precum si 70-80% din PIB-ul Romaniei se afla localizate in zone expuse riscului seismic. De asemenea, efectele schimbarilor climatice au sporit si ele in mod semnificativ in ultimele decade, producand alunecari de teren, incendii naturale, secete si fenomene meteorologice extreme. In 2006, de exemplu, au fost inregistrate inundatii extreme care au cauzat pagube economice in valoare de 1% din PIB”, anunta Banca Mondiala.
Banca Mondiala are birou in Romania din 1991, iar de atunci a furnizat finantare in valoare totala de peste 13,6 miliarde de dolari, reprezentand imprumuturi, garantii si granturi in toate sectoarele de activitate ale economiei romanesti.

Citeste si :  Banca Mondiala reactioneaza: lovitura pentru un ministru din Guvernul Dancila

Portofoliul curent al Bancii include imprumuturi pentru investitii, activitati analitice si asistenta tehnica pentru sprijinirea prioritatilor de reforma ale Romaniei. In anul 2016, Grupul Bancii Mondiale si Romania au sarbatorit 25 de ani de parteneriat continuu avand drept obiectiv sprijinirea masurilor de reducere a saraciei si de dezvoltare durabila.

Lasa un comentariu aici !

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.